resized.jpgΣημειώσεις από τη Γάζα

Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη.

  

24 Ιούνιος 2024

Σήμερα, η Γάζα αντιμετωπίζει μια πραγματική κρίση νερού.آب.jpeg

Κάθε νοικοκυριό λαμβάνει μόνο 16 λίτρα πόσιμου νερού μία φορά κάθε τρεις ημέρες- Αυτή η απίστευτη κατάσταση έχει προκύψει μόνο επειδή οι κατοχικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει εντελώς 725 πηγάδια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια 9 μηνών βομβαρδισμών και καταστροφών!

Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας βιώνουν φρικτές συνθήκες, ειδικά αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι!

Κάθε μέρα κάτι προστίθεται στον πόνο και την ταλαιπωρία της κατεστραμμένης Γάζας!

Ziad Medoukh

 

16 Ιουνίου 2024

Ευχόμαστε ένα καλό Eid al-Adha 2024 από την κατεστραμμένη Γάζα σε όλους τους μουσουλμάνους φίλους σε όλο τον κόσμο.قربان1.jpg

Φέτος, ο εορτασμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι πολύ θλιβερός, επειδή βρίσκεται εν μέσω της φρικτής επίθεσης του ισραηλινού στρατού, η οποία εισέρχεται στον ένατο μήνα της.

Εδώ είμαστε πολύ ευγνώμονες σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας σε όλο τον κόσμο.

Επιθυμούμε υπομονή, ειρήνη, ελπίδα, γαλήνη και δικαιοσύνη για όλους.

Σας εύχομαι ευχάριστες και ευτυχισμένες γιορτές.

Με ελπίδα!

Ziad Medoukh

 

14 Ιουνίου 2024

Η συμμετοχή στις ευτυχισμένες στιγμές των παιδιών της Γάζας, κάτω από αυτές τις συνθήκες και υπό την φρικτή επίθεση του ισραηλινού στρατού, είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά και συμμετέχω σε αυτές με όλη μου την καρδιά και την ψυχή.

بازی.jpgبازی3.jpegبازی1.jpg

Σήμερα καταφέραμε να μοιράσουμε κάποια δώρα και παιχνίδια ανάμεσά τους, αν και αναγκαστήκαμε να το κάνουμε μπροστά από ένα κτίριο που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

Η προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξαναβρούν το χαμόγελό τους είναι το καθήκον μας.

Και θα πρέπει να είναι κανείς ευγνώμων στους γενναίους νέους που οργανώνουν άριστα αυτές τις διαφορετικές δραστηριότητες.

Η Γάζα έχει καταστραφεί.

Η Γάζα κατέρρευσε.

Αλλά η Γάζα είναι γεμάτη από τα χαμόγελα των παιδιών μας και τη θέληση της νεολαίας μας.

Ziad Medoukh

 

10 Ιούνιου 2024

Fadi είναι το όνομα αυτού του Παλαιστίνιου παιδιού από τη Γάζα που έχασε το χέρι του κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του σπιτιού του από τον ισραηλινό στρατό.

Παρά την αναπηρία του αυτή, προσπαθεί να παίζει με τους συγγενείς του στην παραλία της Γάζας.

دریا1.jpegدریا2.jpeg

Ζήτω ο Φάντι, έχεις το δικαίωμα στην ευτυχία και το δικαίωμα στη ζωή.

Καθώς μπαίνουμε στον ένατο μήνα αυτής της φρικτής επίθεσης, παρά τον πόνο και τη δυστυχία που τους περιβάλλει, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας δείχνουν ανοχή, αντίσταση, θέληση, αποφασιστικότητα και θάρρος.

Ziad Medoukh 

 

9 Ιουνίου 2024

Σήμερα το βράδυ γίναμε μάρτυρες ενός υπέροχου ηλιοβασιλέματος στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.خورشید.jpeg

Παρά την ταλαιπωρία και τη δυστυχία, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα παρακολουθούν το ηλιοβασίλεμα από τις σκηνές τους μετά την καταστροφή των σπιτιών τους λόγω των σφοδρών και συνεχών βομβαρδισμών.

Η ζωή κάτω από τις βόμβες της Γάζας είναι σκληρή!

Αλλά η φύση είναι όμορφη!

Και η ελπίδα είναι παλαιστινιακή.

Ziad Medoukh

 

07 Ιουνίου 2024

Στη φωτογραφία που σας στέλνω μαζί με αυτό το άρθρο, βλέπουμε ένα Παλαιστίνιο παιδί από τη Γάζα που ασχολείται με το διάβασμα μπροστά από το σπίτι του που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

Από τον Οκτώβριο του 2023, όλα τα μαθήματα στα σχολεία της Γάζας έχουν ανασταλεί.HomeWork.jpeg

Η κατοχική δύναμη έχει καταστρέψει 246 σχολεία σε ολόκληρη την περιοχή.

Παρά την φρικτή αυτή πραγματικότητα, οι μαθητές στη Γάζα προσπαθούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους όπου είναι δυνατόν, στο σπίτι ή σε καταφύγια με τη βοήθεια λίγων εθελοντών δασκάλων, επειδή η εκπαίδευση είναι ιερή για τους Παλαιστίνιους.

Τα παιδιά στη Γάζα δεν παραμελούν τη μάθηση- συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους παρά την φριχτή αυτή εισβολή.

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας στέκονται με αξιοπρέπεια.

Ziad Medoukh

 

3 Ιουνίου 2024
Πέρασαν οκτώ μήνες!

Έχουν περάσει 240 ημέρες από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η τρομερή επίθεση εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.خرابی1.jpeg

240 ημέρες απόλυτης τρομοκρατίας και μαζικών δολοφονιών των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής.

Και η καταστροφή συνεχίζεται!

Μια προσωρινή αποτίμηση αυτής της σχεδιασμένης γενοκτονίας, η οποία έχει δημιουργήσει μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση για όλους τους πολίτες της Γάζας μέσω των έντονων βομβαρδισμών όλο το εικοσιτετράωρο, και ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Γάζας, η οποία έχει οδηγήσει σε μια τρομερή σφαγή και πραγματική πείνα, σύμφωνα με την έκθεση του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας και πολλών διεθνών οργανισμών, έχει ως εξήςخرابی2.jpeg

36.428 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 15.076 παιδιά, 11.630 γυναίκες και 6.450 ηλικιωμένοι,

82.520 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 14.500 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζονται άμεση περίθαλψη εκτός Γάζας,

14.700 αγνοούμενοι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, το 77% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά,

Μέχρι στιγμής, 65 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Όσον αφορά το ιατρικό σύστημα στη Λωρίδα της Γάζας, η έκθεση αναφέρει την καταστροφή 13 νοσοκομείων και 67 κλινικών και ιατρικών κέντρων που καταστράφηκαν και αχρηστεύτηκαν κάτω από τους βομβαρδισμούς- Μεταξύ αυτών, 540 γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στις πρώτες βοήθειες έχουν σκοτωθεί,

197 ασθενοφόρα καταστράφηκαν, 460 φαρμακεία και 168 ιατρικοί σύλλογοι ισοπεδώθηκαν και 154 εργαστήρια ιατρικών αναλύσεων καταστράφηκαν.خرابی3.jpeg

194 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και 10 μεγάλα πανεπιστήμια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν 24 μικρότερα πανεπιστήμια και κολέγια. 6770 μαθητές σκοτώθηκαν σε αυτά τα μέρη.

Οι ιεροί χώροι δεν επωφελήθηκαν ούτε από τους βομβαρδισμούς: 232 τζαμιά και 3 εκκλησίες έχουν στοχοποιηθεί και καταστραφεί ολοσχερώς.

18 δήμοι και 19 βιβλιοθήκες που συνδέονται με αυτούς έχουν ισοπεδωθεί,

15 τράπεζες καταστράφηκαν ολοσχερώς και δεν υπάρχει κανένα ίχνος τους.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εννιακόσιες χιλιάδες εκτοπισμένοι ζουν σε κέντρα υποδοχής, νοσοκομεία, σχολεία και κάτω από σκηνές σε καταστροφικές ανθρωπιστικές συνθήκες χωρίς νερό, τρόφιμα, φάρμακα ή ανθρωπιστική βοήθεια- οι πρόσφυγες αυτοί πεθαίνουν από την πείνα και την έλλειψη περίθαλψης.خرابی4.jpeg

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 230 Παλαιστίνιοι και ξένοι υπάλληλοι που εργάζονται σε διεθνείς ανθρωπιστικές και υγειονομικές οργανώσεις, καθώς και 123 εκλεκτοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και πανεπιστημιακοί.

256.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, 4900 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις και κρατούνται στις φυλακές των κατοχικών δυνάμεων.

96 αθλητές και αθλήτριες έχουν σκοτωθεί,

295 υπουργεία και δημόσιοι χώροι έχουν βομβαρδιστεί και καταστραφεί,

283 τουριστικά, ιστορικά και αρχαία μέρη έχουν στοχοποιηθεί και καταστραφεί,

2.640 πηγάδια νερού έχουν καταστραφεί,

Μέχρι στιγμής, η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την παραβίαση αυτή έχει εκτιμηθεί σε 34 δισεκατομμύρια ευρώ.خرابی5.jpeg

Και όλες αυτές οι παραβιάσεις συνεχίζονται χωρίς την παραμικρή τιμωρία ή ανταπόδοση!

Πρέπει να αντιμετωπιστεί η συνένοχη σιωπή του επίσημου κόσμου,

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, παρά τα δεινά που υφίστανται κάτω από τις βόμβες, εκτιμούν τις γενναίες αποφάσεις ορισμένων διεθνών οργανισμών να σταματήσουν αυτή την εισβολή- υποστηρίζουν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την εξέγερση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι που σε αμερικανικά, γαλλικά και διεθνή πανεπιστήμια ζητούν κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των δεινών των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και δικαιοσύνη αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας.

Η Γάζα αντιστέκεται με αξιοπρέπεια!

Ziad Medoukh

 

24 Μαΐου, 2024

Η ζωή δεν είναι μόνο φαγητό, δουλειά, υγεία, οικογένεια, χρήματα, ταξίδια και άνεση, αλλά ευγενές πνεύμα, μεγαλείο ψυχής, ειλικρινή συναισθήματα, ειρήνη, μεγάλη καρδιά, χαρά, αρχές, πιστεύω, ήθος, όνειρα, αγάπη, καλοσύνη, σοφία, ελπίδα και αξιοπρέπεια, ακόμη και σε αυτή τη Γάζα όπου δεν υπάρχει τίποτα, ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε προοπτική για το μέλλον, μετά από αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ενός τρομοκρατημένου και εγκαταλελειμμένου λαού, οι καρδιές είναι ραγισμένες και η αιματοχυσία συνεχίζεται καθημερινά.

Μια πόλη δεν είναι μόνο μια γειτονιά, ένα σπίτι και μια στέγη, αλλά και μια μνήμη, μια αίσθηση του ανήκειν, της προσκόλλησης και της υπερηφάνειας.

Παρόλο που στη Γάζα, τα σπίτια έχουν καταστραφεί και οι γειτονιές έχουν καταστραφεί- παρόλο που οι βομβαρδισμοί έχουν θάψει τις μνήμες κάτω από φωτιά και ερείπια.

Πατρίδα δεν είναι απαραίτητα γη, πιστοποιητικό γέννησης, ιθαγένεια και τα δικαιώματά της, αλλά πάνω απ' όλα είναι καθήκον, προστασία, δέσμευση, αλληλεγγύη, αντίσταση, ανοχή και θυσία.مدوخ-کشتی.jpeg

Και για μένα, η πατρίδα μου, η Παλαιστίνη και η πόλη μου η Γάζα.

Γάζα, Γάζα και Γάζα.

Είμαι περήφανος γι' αυτήν και μου είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψω την πόλη μου και να αποχωριστώ την όμορφη Παλαιστίνη μου, παρά την απόλυτη φρίκη, τα εγκλήματα που έχουν υποστεί και αυτή την τραγική κατάσταση.

Αν και ξέρω ότι η ανθρωπότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από μια χώρα και ένα έθνος.

Η ανθρωπότητα είστε εσείς, οι καλοπροαίρετοι συγγενείς σε όλο τον κόσμο,

Είστε εσείς, η εκδήλωση της νίκης του φωτός και της δικαιοσύνης.

Ziad Medoukh

18 Μαΐου 2024

Οι κάτοικοι της πόλης Khan Yunis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πόλη τους, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τη στρατιωτική εισβολή των δυνάμεων κατοχής.
Αυτοί οι γενναίοι πολίτες, που έχουν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές από τη μια πόλη στην άλλη και έχουνخانیونس.jpeg ταξιδέψει στις πόλεις του βορρά και του κέντρου της Γάζας, αποφάσισαν παρά την καταστροφή των σπιτιών, των κτιρίων και των γειτονιών τους, ακόμη και ελλείψει ηλεκτρισμού και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, να επιστρέψουν στην πόλη τους καθώς θέλουν να ζήσουν δίπλα στα ερείπια των σπιτιών τους.
Συγχαρητήρια σε αυτούς τους Παλαιστίνιους που, παρά την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, δεν εγκαταλείπουν τη γη τους.

Ziad Medoukh

 

15 Μαΐου 1948 έως 15 Μαΐου 2024,

Έχουν περάσει 76 χρόνια από την τραγωδία που ονομάζεται «Νάκμπα».

Και σήμερα θυμόμαστε την 76η επέτειό της εν μέσω της σφαγής του λαού της Γάζας σε μια πολύ θλιβερή κατάσταση.

Αυτή η τρομερή επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να γίνει μια νέα Νάκμπα,

76 χρόνια μετά,

Οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να περιμένουν.غزه3.jpeg

Προσβλέπουν στην επιστροφή όλων των προσφύγων στις πόλεις και τα χωριά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια της Νάκμπα,

Προσδοκούν να δημιουργήσουν ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος,

Παρά την ταλαιπωρία, τη θανατηφόρα τρέλα και τους έντονους βομβαρδισμούς που υφίστανται, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας δείχνουν την αφοσίωσή τους σε αυτή την περιοχή με αξιοθαύμαστη αντοχή και αντίσταση, μια περιοχή που έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια οκτώ μηνών φρικτής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον αμάχων. Με την αντίστασή τους, αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν να υποκύψουν σε μια νέα Νάκμπα.

Αυτή είναι η γη μας, δεν θα την εγκαταλείψουμε,

Αυτή είναι η όμορφη Παλαιστίνη μας.

Αυτή είναι η ένδοξη Γάζα μας.

Ziad Medoukh

 

11 Μαΐου 2024, νότια της Λωρίδας της Γάζας, πόλη Ράφα

Τα δυτικά αυτής της πόλης βομβαρδίζονται μέρα νύχτα εδώ και πέντε ημέρες.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς νερό, ηλεκτρισμό, τρόφιμα και φάρμακα είναι στοιβαγμένοι σε σκηνές και δεν έχουν καμία απολύτως ασφάλεια.
غزه-1.jpegΗ σωτηρία της Ράφα είναι επείγουσα.
Σώστε τους Παλαιστίνιους στη Ράφα!

Ziad Medoukh

Αυτά τα σημειώματα δημοσιεύονται στο Facebook του συντρόφου μας.

03. Μαΐου 2024

Πέρασαν επτά μήνες.

Έχουν περάσει 210 ημέρες από την έναρξη αυτής της φρικτής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

210 ημέρες απόλυτου τρόμου και μεγάλης καταστροφής που περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή.

Και αυτή η τρέλα συνεχίζεται ακόμα!

زیاد-.jpg

Μια προσωρινή αποτίμηση αυτής της σχεδιασμένης γενοκτονίας, η οποία συνεχίζεται με έντονους βομβαρδισμούς όλο το 24ώρο και έχει δημιουργήσει μια καταστροφική κατάσταση για όλους τους πολίτες της Γάζας. Υποφέρουν καθημερινά οι άμαχοι από αυτή την τρομερή σφαγή και την πείνα, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και διάφορους διεθνείς οργανισμούς, τα στατιστικά στοιχεία αυτής της δολοφονίας και της καταστροφής έχουν ως εξής:

34.788 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 14.600 παιδιά, 11.500 γυναίκες και 6.337 ηλικιωμένοι έχουν σκοτωθεί.

Ο αριθμός των τραυματιών είναι πάνω από 78.230 άτομα, εκ των οποίων 14.000 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και κινδυνεύουν με θάνατο.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι αγνοούνται και παραμένουν κάτω από τα ερείπια, το 77% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.زیاد-3.jpg

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασιτία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

520 γιατροί, νοσηλευτές και βοηθοί πρώτων βοηθειών έχουν σκοτωθεί.

173 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Περισσότερα από 19.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά και χωρίς κηδεμόνες!

189 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

9 μεγάλα πανεπιστήμια καταστράφηκαν εντελώς.

23 πανεπιστήμια και κολέγια έχουν υποστεί ζημιές.

6700 φοιτητές και μαθήτες έχουν σκοτωθεί.

215 τζαμιά και 3 εκκλησίες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

16 περιφερειακοί δήμοι και 18 βιβλιοθήκες μαζί με 14 τράπεζες καταστράφηκαν ολοσχερώς και 178 δημοτικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε κέντρα υποδοχής, νοσοκομεία, σχολεία και κάτω από σκηνές σε καταστροφικές συνθήκες χωρίς νερό, τρόφιμα, φάρμακα ή ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου μπορεί να πεθάνουν από την πείνα και την έλλειψη περίθαλψης.

Σε αυτή την καταστροφή σκοτώθηκαν 93 εκλεκτοί επιστήμονες, μελετητές και ακαδημαϊκοί.زیاد-1.jpg

Μέχρι στιγμής, 48 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα έχουν γίνει στόχος επιθέσεων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, σκοτώθηκαν 99 τραυματιοφορείς και καταστράφηκαν 254 ασθενοφόρα.

239.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 4.700 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις και κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

86 αθλητές και αθλήτριες έχουν σκοτωθεί.

286 υπουργεία και δημόσιοι χώροι έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς- σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να προστεθούν 275 τουριστικά, ιστορικά και αρχαία μέρη, τα οποία έγιναν στόχος και υπέστησαν ζημιές.

Η καταστροφή 2.590 πηγών νερού συμπληρώνει τα στοιχεία των θυμάτων και των ζημιών, οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής.

Και όλη αυτή η κτηνωδία συνεχίζεται χωρίς την παραμικρή τιμωρία, με την πλήρη ασυλία του Ισραήλ και τη συνένοχη σιωπή του κόσμου!

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας εκτιμούν τον ξεσηκωμό χιλιάδων φοιτητών σε αμερικανικά, γαλλικά και διεθνή πανεπιστήμια που απαιτούν κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των δεινών του λαού της Γάζας και αγωνίζονται για δικαιοσύνη.

Η Γάζα αντιστέκεται με αξιοπρέπεια!

Ziad Medoukhزیاد-5.jpg

 

26 Απριλίου 2024

Πώς να διατηρήσετε την αξιοπρέπειά σας στη Γάζα παρά τις επιθέσεις και την εισβολή!

Basma είναι το όνομα αυτής της νεαρής Παλαιστίνιας που ζει στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Έχει πτυχίο στη λογιστική και έχασε τον πατέρα της και τρία αδέλφια της από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στις πρόσφατες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η Basma αποφάσισε να βοηθήσει τη μητέρα, την αδελφή και τον μικρότερο αδελφό της, οι οποίοι, όπως όλοι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, υποφέρουν συνεχώς. Φτιάχνει λίγο φαγητό και το πουλάει στην αγορά για να βγάλει τα προς το ζην ώστε να μπορεί να βοηθήσει την υπόλοιπη οικογένεια. Επί επτά μήνες βομβαρδίζονταν σφοδρά σε αυτή την κατεστραμμένη περιοχή. Το θάρρος και η αξιοπρέπεια της Basma είναι αξιοθαύμαστο. Προτίμησε να κάνει αυτή τη μικρή δουλειά, και παρά τις ακραίες ανάγκες της ίδιας και της οικογένειάς της, δεν θέλησε να ζητιανέψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπράβο σε αυτό το αξιοπρεπές και αποφασισμένο νεαρό κορίτσι.

Η Γάζα αντιστέκεται με αξιοπρέπεια!

Ziad Medoukh

22 Απριλίου 2024

Σε μια εθελοντική πράξη, ενωθήκαμε με τους κατοίκους ορισμένων γειτονιών της Γάζας και μαζέψαμε σκουπίδια και καθαρίσαμε τις προσόψεις σπιτιών και κτιρίων.

Προσωπικά, μου αρέσουν πολύ οι εθελοντικές δραστηριότητες και θεωρώ ότι κάθε δραστηριότητα που αποσκοπεί στην αλληλεγγύη των ανθρώπων είναι ένα είδος καθήκοντος.

Οι υπηρεσίες της πόλης έχουν φυσικά καταστραφεί λόγω αυτής της φρικτής εισβολής και της πολιορκίας στην οποία βρισκόμαστε, ακόμη και αν οι υπάλληλοι της πόλης θέλουν να τις κάνουν, δεν έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τους έχει καταστραφεί ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών.زیاد-4.jpg

Πρέπει να πούμε καλή τύχη σε αυτούς τους γενναίους και εθελοντές κατοίκους αυτών των γειτονιών.

Ziad Medoukh

-

14 Απριλιου 2024

Η συμμετοχή στη χαρά των παιδιών της Γάζας είναι καθήκον, ακόμη και εν μέσω αυτής της φρικτής εισβολής.

Κάποιοι νεαροί εθελοντές, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, μοίρασαν δώρα και παιχνίδια στα παιδιά σε ένα κέντρο υποδοχής στη Γάζα- Μπράβο σε αυτούς τους γενναίους νέους που οργανώνουν άψογα αυτές τις διαφορετικές δραστηριότητες.

Ναι, η Γάζα καταστράφηκε!

Ναι, η Γάζα έχει υποστεί πολλές απώλειες!

Αλλά αυτό που η Γάζα είναι και θα παραμείνει είναι το χαμόγελο των παιδιών μας και η θέληση της νεολαίας μας.

Ziad Medoukh

-

 4 Απριλίου 2024

Έξι μήνες πέρασαν

Έχουν περάσει 180 ημέρες από την έναρξηزیاد-5.jpg αυτής της τρομερής επίθεσης εναντίον του άμαχου λαού της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

180 ημέρες και η καταστροφή συνεχίζεται ακόμα!

Ο απολογισμός των νεκρών είναι ακόμα πολύ βαρύς και δεν θα σταματήσει να αυξάνεται.

Ο προσωρινός απολογισμός αυτής της σχεδιασμένης γενοκτονίας, η οποία πραγματοποιείται με βαρείς βομβαρδισμούς όλο το εικοσιτετράωρο και η καταστροφική κατάσταση για όλους τους πολίτες της Γάζας, οι οποίοι υποφέρουν καθημερινά από αυτή την τρομερή σφαγή και πραγματική πείνα, σύμφωνα με την έκθεση του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας και πολλών διεθνών οργανισμών, έχει ως εξής:

33.178 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 14.520 παιδιών, 10.100 γυναικών και 5.787 ηλικιωμένων έχουν σκοτωθεί.

76.000 τραυματίες, 12.000 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση,

13.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, το 77% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Μέχρι στιγμής, 50 άνθρωποι της βόρειας Γάζας έχουν πεθάνει από την πείνα.

Μόλις χθες, 7 ξένοι υπάλληλοι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν,

474 γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές που παρείχαν πρώτες βοήθειες έχουν σκοτωθεί,

167 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί,

185 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και 7 μεγάλα πανεπιστήμια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ άλλα 20 πανεπιστήμια και κολέγια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Εν τω μεταξύ, 6.600 φοιτητές και μαθητές έχουν σκοτωθεί,ویرانی4.jpeg

210 τζαμιά και 3 εκκλησίες καταστράφηκαν ολοσχερώς,

15 δήμοι και 16 βιβλιοθήκες που σχετίζονται με αυτούς εξαφανίστηκαν.

Και κατά τη διάρκεια αυτών των καταστροφών, 175 δημοτικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν,

12 τράπεζες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Περισσότεροι από 1.300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε κέντρα υποδοχής, νοσοκομεία και σχολεία, σε καταστροφικές συνθήκες για τους ανθρώπους, χωρίς νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ακόμη και χωρίς την πιο στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια, και κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα ανά πάσα στιγμή λόγω έλλειψης φροντίδας.

Σήμερα, το 90% των Παλαιστινίων στη Γάζα υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια,

86 επιστήμονες, μελετητές και επίλεκτοι καθηγητές πανεπιστημίου έχουν σκοτωθεί,

47 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στη Γάζα έχουν γίνει στόχος επιθέσεων του στρατού.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, 97 τραυματιοφορείς σκοτώθηκαν και 239 ασθενοφόρα καταστράφηκαν.

234.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής, 7.500 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις και βρίσκονται υπό κράτηση στις φυλακές της κατοχής.

78 αθλητές και αθλήτριες έχουν σκοτωθεί,

225 υπουργεία και δημόσιοι χώροι έχουν βομβαρδιστεί και καταστραφεί.

270 τουριστικά, ιστορικά και αρχαία μέρη έχουν στοχοποιηθεί και καταστραφεί,

250 πηγάδια νερού έχουν καταστραφεί.ویرانی3.jpeg

Οι οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από αυτή την επίθεση υπολογίζονται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και όλα αυτά συνεχίζονται χωρίς την παραμικρή τιμωρία ή απόδοση ευθυνών, ακόμη και απέναντι στη συνένοχη σιωπή του διεθνούς επίσημου κόσμου!

Αλλά φωνάζουμε ξανά: ζήτω η αλληλεγγύη!

Η Γάζα αντιστέκεται με κάθε αξιοπρέπεια.

Ziad Medoukh

-

30 Μαρτίου 2024

 Στις 30 Μαρτίου κάθε έτους, ο παλαιστινιακός λαός τιμά τη γη του.

Αλλά φέτος το 2024, ο εορτασμός αυτός θα πάρει ένα ιδιαίτερο χρώμα με την φρικτή επίθεση του Ισραήλ εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Φέτος, η γη της Παλαιστίνης κλαίει αίμα.

Μια γη που δέχεται επιθέσεις, κατοχή, κατάσویرانی2.jpegχεση και κλοπή.

Αλλά η γη της Παλαιστίνης τραγουδάει περήφανα τον ύμνο της.

Αυτή η γη φωνάζει για την αξιοπρέπειά της.

Και μιλάει για αντίσταση και σταθερότητα.

Η γη της Παλαιστίνης είναι η γενέτειρα της ελευθερίας.

Παρά όλα αυτά τα εγκλήματα, η γη της Παλαιστίνης είναι γεμάτη ελπίδα.

Αυτή είναι η γη μας, δεν θα φύγουμε από εδώ.

Αυτή είναι η χώρα μας, αυτή είναι η Παλαιστίνη μας και αυτό είναι το μέλλον μας.

Ziad Medoukh

-

25 Μαρτίου 2024

 

Την ψυχική κατάσταση που περιγράφω εδώ την μοιράζονται λίγο πολύ όλοι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι:

Αισθάνομαι τρομερά αβοήθητος μπροστά στο αίμα των παιδιών μας που σκοτώνονται μέρα και νύχτα.

Δεν είμαι πλέον σε θέση να περιγράψω αυτή την επαναλαμβανόμενη και σχεδιασμένη γενοκτονία εναντίον ενός άμαχου και απομονωμένου λαού που πρέπει να υπομένει το αφόρητο και να πεθαίνει κάθε στιγμή από την πείνα και το έγκλημα.

Εν μέσω αυτού του απόλυτου τρόμου και της δυστυχίας και των συμφορών που συνεχίζονται για περισσότερο από έξι μήνες, χωρίς ο πραγματικός επίσημος κόσμος, ο οποίος είναι συνεργός των δολοφόνων, να δείχνει την παραμικρή αντίδραση, έχω χάσει όλη μου την υπομονή.

Ο πόνος και τα βάσανά μου αυξάνονται εκατονταπλάσια όταν βλέπω τον επίσημο κόσμο, που όχι μόνο αποδέχεται αυτά τα εγκλήματα καویرانی1.jpegι είναι συνένοχος σε αυτά, αλλά και εγγυάται την ασυλία των δολοφόνων και μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τη δικαιοσύνη.

Όταν ακούω το κλάμα του μωρού που γεννήθηκε, και άλλων μωρών που βρίσκονται σε νοσοκομεία, περικυκλωμένα, που δέχονται επιθέσεις και χωρίς ιατρικό εξοπλισμό και στερούνται φροντίδας, ακόμα και θηλασμού, η καρδιά μου γεμίζει θλίψη.

Μπροστά σε αυτή την καταστροφή που συνέβη στους απλούς ανθρώπους της Γάζας και συνεχίζεται, ανθρώπους που έχουν πιαστεί στην παγίδα της θανατηφόρας τρέλας, δεν μπορώ παρά να κλάψω.

Είμαι ταραγμένος και αναστατωμένος- η καρδιά μου πονάει από αυτή την τεράστια καταστροφή που έχει καταστρέψει όλες τις αστικές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, κάτω από βόμβες και πυρά.

Έχω χάσει τον εαυτό μου μπροστά στην οργή και την αδυναμία των αθώων ανθρώπων της Γάζας που πέφτουν καθημερινά θύματα δολοφονιών, τραυματισμών, εκτοπισμού, ταπείνωσης και καταπίεσης και στερούνται τροφής, νερού και φαρμάκων.

Έχω χάσει όλο μου το πείσμα, την αντοχή και τη δύναμη μπροστά στις κακουχίες της ζωής στην κατεστραμμένη Γάζα και την επίθεση του εχθρού.

Όταν γεύομαι την πικρή γεύση αυτής της πολύπλοκης επιβίωσης και γίνομαι μάρτυρας της αποτυχίας της συλλογικής συνείδησης της ανθρωπότητας, δεν μου μένει περιθώριο για αισιοδοξία.

Δεν έχω πια κουράγιο γιατί άφησα την ελπίδα να ξεφύγει από τις ραγισμένες καρδιές και σκέψεις μας, γιατί κάθε μέρα μπροστά στη συνεχή θλίψη μας, η ελπίδα αιμορραγούσε.

Δυστυχώς, όπως όλοι οι άνθρωποι στους οποίους ανήκω, έχω γίνει ένας αριθμός που περιμένει να σκοτωθεί από τους εχθρούς του φωτός, να σταλεί στον ουρανό σε μια έρημη και εγκαταλελειμμένη περιοχή χωρίς καν να τυλίξει το σώμα μου με ένα λευκό πανί που έχει γίνει σπάνιο.

Ziad Medoukh

-

9 Μαρτίου 2024

Η προσπάθεια να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών της Γάζας εν μέσω αυτής της εγκληματικής επίθεσης είναι μια ευγενής καزیاد_مدوخ14.jpegι έντιμη αποστολή.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ψυχολογική υποστήριξη για αυτά τα τραυματισμένα παιδιά σε ένα κέντρο υποδοχής στη Γάζα.

Μπράβο στους νέους και κινητοποιημένους εθελοντές που οργανώνουν άψογα αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Η Γάζα καταστρέφεται.

Η Γάζα καταστράφηκε.

Αλλά την ίδια στιγμή, η Γάζα εξακολουθεί να είναι ζωντανή μέσα από τα χαμόγελα των παιδιών μας και τη θέληση της νεολαίας μας.

Ziad Medoukh

-

7 Μαρτίου 2024

 Το ακόλουθο κείμενο έφτασε από τον σύντροφο μας Ziad Medoukh από Γάζα, το οποίο περιέχει μια προσωρινή σύνοψη των στατιστικών στοιχείων για τις δολοφονίες του ισραηλινού στρατού:

έχουν περάσει πέντε μήνες,

150 ημέρες έχουν περάσει από την έναρξη αυτής της νέας τρομερής επίθεσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

150 ημέρες που συνεχίζουν να είναι τρομερές.

Μια ενδιάμεση αποτίμηση αυτής της προγραμματισμένης γενοκτονίας με τους βαριούς βομβαρδισμούς όλο το εικοσιτετράωρο και της καταστροφικής κατάστασης των ανθρώπων για όλους τους κατοίκους της Γάζας, που έχουν εμπλακεί και υποφέρουν από αυτή τη φρικτή σφαγή και την πραγματική πείνα είναι η εξής.

Πηγή: Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και διάφοροι διεθνείς οργανισμοί

31.678 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 14.300 παιδιών, 10.200 γυναικών και 4.277 ηλικιωμένων έχουν σκοτωθεί, μαζί με 72.000 τραυματίες και 12.000 αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια, το 77% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

432 γιατροί και νοσηλευτές έχουν δολοφονηθεί,

και 145 δημοσιογράφοι επίσης,

157 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

6 μεγάλα πανεπιστήμια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.زیاد_مدوخ_14.jpeg

18 πανεπιστήμια και κολέγια έχουν υποστεί ζημιές.

Εν τω μεταξύ, 5.600 μαθητές και φοιτητές έχουν σκοτωθεί.

190 τζαμιά καταστράφηκαν.

Δεν υπάρχουν υπολείμματα από τις άλλες 3 εκκλησίες,

14 δήμοι και 13 δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Και 9 τράπεζες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο και 700 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εκτοπισμένοι σε κέντρα υποδοχής, νοσοκομεία και σχολεία σε καταστροφικές συνθήκες, χωρίς νερό, τρόφιμα, φάρμακα ή ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκονται στα πρόθυρα βέβαιου θανάτου λόγω της ακραίας πείνας και της έλλειψης περίθαλψης.

75 ακαδημαϊκές προσωπικότητες, επιστήμονες και ελίτ ακαδημαϊκών έχουν δολοφονηθεί,

45 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα έχουν βομβαρδιστεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 90 νοσηλευτές και να καταστραφούν 187 ασθενοφόρα.

168 δημοτικοί υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί,

230.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας,

7.000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις και κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

69 αθλητές και αθλήτριες έχουν σκοτωθεί,

195 υπουργεία και διοικητικοί χώροι έχουν βομβαρδιστεί και καταστραφεί,

250 τουριστικά, ιστορικά και αρχαία μέρη έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών και πυραύλων και έχουν υποστεί ζημιές,

2.400 πηγάδια νερού έχουν καταστραφεί,

Και όλα αυτά τα παράλογα εγκλήματα συνεχίζονται χωρίς την παραμικρή τιμωρία!

Παρά τη διεθνή συνένοχη σιωπή, η Γάζα αντιστέκεται με αξιοπρέπεια.

Ziad Medoukhزیاد_مدوخ13.jpeg

-

1 Μαρτίου 2024

Από τον σύντροφό μας Ziad Medoukh, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη βόρεια Γάζα.

Όλα είναι ακριβά (έχουν μεγάλη αξία) στη Γάζα αυτή τη στιγμή εκτός από το αίμα των αμάχων Παλαιστινίων, το οποίο χύνεται στο έδαφος κάθε μέρα και κάθε στιγμή, μπροστά στα μάτια του κόσμου, ο οποίος είναι συνένοχος της κατοχής, από την αρχή αυτής της φρικτής επίθεσης.

Ναι, οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από πέντε μήνες έντονων βομβαρδισμών, εξακολουθούν να σκοτώνονται κάθε λεπτό.

Πεθαίνουν από πείνα, υποσιτισμό, έλλειψη πόσιμου νερού, έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.

Μετά την καταστροφή των νοσοκομείων, τη δολοφονία των γιατρών και την έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, πεθαίνουν από χρόνιες ασθένειες και την αδυναμία θεραπείας και περίθαλψης.

Απλοί Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώνονται από εγκληματίες Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ περιμένουν να φτάσει η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια- Η βοήθεια που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας σε πολύ μικρή ποσότητα και σπάνια, και ακόμη λιγότερο, στα βόρεια αυτής της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε μηνών, περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και δολοφονηθεί, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να θυσιαστούν για να κουνηθεί λίγο ο διεθνής κόσμος και η συνείδησή του;

Ziad Medoukh

-

26 Φεβρουαρίου 2024

 

Το βόρειο τμήμα της Γάζας πεθαίνει από την πείνα!زیاد_مدوخ12.jpeg

Πραγματική πείνα επικρατεί στη Γάζα.

Ο άμαχος πληθυσμός στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα αυτής της λωρίδας υποφέρει από σοβαρή έλλειψη τροφίμων.

Στην περιοχή αυτή έχουν απομείνει περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι και πεθαίνουν από την πείνα.

Μετά από πέντε μήνες έντονων βομβαρδισμών και το πλήρες κλείσιμο όλων των διαβάσεων που συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με τον έξω κόσμο, δεν έχει μείνει τίποτα στις αγορές της Γάζας.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισέρχεται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας,

Καμία διεθνής οργάνωση ή τοπική κοινότητα δεν μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους πολίτες που έχουν αφεθεί να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, και ο επίσημος κόσμος, που είναι συνεργός του Ισραήλ, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη να φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους.

Η Γάζα πεθαίνει, σώστε τη Γάζα, τον λαό της Γάζας!

Κάνοντας αυτό, σώζετε την ανθρωπότητα και επίσης την ανθρωπιά σας.

Ziad Medoukh

-

24 Φεβρουαρίου 2024

Αυτές οι δύο σύντομες γραμμές, για να ξέρετε ότι είμαι ακόμα ζωντανός. Σήμερα μπόρεσα να οδηγήσω ένα ποδήλατο σε αυτή την κατεστραμμένη Γάζα και να δω καθαρά το βάθος και την ένταση της καταστροφής.

Στη Γάζα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μεταφορά, κανένα καύσιμο, τίποτα άλλο και καμία ζωή.

Με την παλαιστινιακή συντροφικότητα από τη Γάζα, μια δύναμη που αντιστέκεται με νηφαλιότητα και ειρήνη.

Ziad Medoukh

-

18 Φεβρουαρίου 2024Gaza3.jpg

Ήθελα να γιορτάσω τα γενέθλιά μου όπως οι φυσιολογικοί άνθρωποι με την οικογένεια και τους φίλους μου.

Αλλά στη Γάζα, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό- τίποτα δεν είναι δυνατό εδώ, κάτω από τις βόμβες- ούτε η ευτυχία έχει νόημα, ούτε η ευφορία, ούτε η γιορτή, ούτε η ζωή.

Είμαι πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους που μου έστειλαν μηνύματα με την ευκαιρία αυτή και εύχομαι καλύτερες μέρες για τη Γάζα.

Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι.

Ziad Medoukh

-

16 Φεβρουαρίου 2024

Από τρεις μήνες πριν, όλοι οι κάτοικοι της Γάζας χρησιμοποιούν καυσόξυλα για να ετοιμάσουν φαγητό, επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο ή άλλα καύσιμα εδώ στη Γάζα κάτω από τους βομβαρδισμούς. Εδώ σε αυτή την κατεστραμμένη γη, οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς μια λύση για να ζήσουν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες. Προσπαθούν να υπομείνουν αφόρητες συνθήκες- μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ανθρώπινη καταστροφή, μπροστά σε μια τυφλή κατοχή και σιωπή, η οποία είναι στην πραγματικότητα συνενοχή στη γενοκτονία.

Αλλά η ζωή συνεχίζεται παρά τους συνεχιζόμενους εκτεταμένους βομβαρδισμούς και παρά την καταστροφή που έχει πέσει πάνω σε όλους τους τρομοκρατημένους και αβοήθητους ανθρώπους της Γάζας.

Με παλαιστινιακή συντροφικότητα από την τιμημένη Γάζα, σε όλους τους συντρόφους που αγωνίζονται αλληλέγγυα σε όλο τον κόσμο.

Ziad Medoukh

-

11 Φεβρουαρίου 2024

زیاد_مدوخ11.jpeg

Λαμβάνονται τρομερά στοιχεία για τις ανθρώπινες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής επίθεσης κατά των πολιτών, κάθε μέρα περίπου 200 άνθρωποι σκοτώνονται και καταστρέφονται από τους εισβολείς.

Μόνο σήμερα, 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς σε όλη αυτή την περιοχή,

20 από τους τραυματίες έχασαν τη ζωή τους λόγω της αδυναμίας περίθαλψης και θεραπείας στα βομβαρδισμένα, κατεστραμμένα και πολιορκημένα νοσοκομεία που δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες στους ανθρώπους,

20 ασθενείς με χρόνιες ασθένειες πεθαίνουν καθημερινά λόγω της αδυναμίας θεραπείας,

Κάθε μέρα τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα επειδή δεν έχει μείνει τίποτα: ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε ζωή.

Και καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισέρχεται σε αυτή την κατεστραμμένη περιοχή.

Μια πραγματική και πλήρους κλίμακας γενοκτονία λαμβάνει χώρα!

Κάτι αδιανόητο και ανυπόφορο!

Πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Ziad Medoukh

-

7 Φεβρουαρίου 2024             

 

Ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι που έφτιαξα στη φωτιά με ξύλα, στη Γάζα υπό τον βομβαρδισμό- Ποια είναι η λύση όταν δεν υπάρχει αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και τίποτα; Η καταστροφική κατάσταση εδώ καθιστά υποχρεωτική τη δημιουργία μιας τέτοιας δυνατότητας.

Όλοι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, οι οποίοι βρίσκονται υπό κατοχή και αντιμετωπίζουν την έλλειψη κάθε μέσου ζωής και βιοπορισμού σε αυτή την κατεστραμμένη περιοχή, πρέπει να ετοιμάζουν μια μπουκιά από το φαγητό τους με φωτιά από ξύλα.

Αυτοί οι γενναίοι, υπομονετικοί και αποφασισμένοι κάτοικοι υπομένουν το αφόρητο και επιβιώνουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή ανθρώπινη καταστροφή.

Παρά τους συνεχείς σφοδρούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, η ζωή συνεχίζεται παρά την καταστροφή που βιώνει ο τρομοκρατημένος και αβοήθητος άμαχος πληθυσμός.

Η Γάζα είναι ζωντανή, ζει, επιβιώνει και είναι σταθερή στην ύπαρξή της.

Ziad Medoukh

-

6 Φεβρουαρίου 2024

Χαιρετισμούς από τη Γάζα, η οποία έχει αφεθεί μόνη στη συνένοχη σιωπή του επίσημου κόσμου.

Φανταστείτε το:

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα λαμβάνουν σήμερα μόνο ένα γεύμα κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες,

Τίποτα δεν μπορεί να βρεθεί πια στις αγορές της Γάζας.

Οι γονείς περιφέρονται όλη μέρα στην αγορά ψάχνοντας κάτι για να ταΐσουν τα παιδιά τους και συχνά επιστρέφουν στο καταφύγιό τους με άδεια χέρια.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία διεθνής οργάνωση ή τοπική ένωση ή υπεύθυνοι άνθρωποι που να μπορούν να προσεγγίσουν αυτούς τους εκτοπισμένους και άστεγους ανθρώπους που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της φτώχειας και της ανάγκης.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισέρχεται καθόλου στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Είναι πραγματικά αδιανόητο!

Ο πόνος και η ταλαιπωρία όλων των κατοίκων αυτής της περιοχής, η οποία καταστράφηκε από την κατοχή, αυξάνεται κάθε στιγμή.

Προς όλες τις ομάδες αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θέλουν να φτάσει βοήθεια για τους πολίτες της Γάζας, σας είμαι πολύ ευγνώμων, αλλά δυστυχώς πρέπει να σας ενημερώσω ότι όλα είναι κλειστά στη Γάζα.

Εδώ, προς το παρόν, όλα είναι στάσιμα.

Όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι κλειστά για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Η ζωή έχει παραλύσει εντελώς.

Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε κάποιες απάτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την τρομερή κατάσταση στο όνομα της βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό.

Η επίσημη διεθνής κοινότητα πρέπει να κινηθεί και να κάνει κάτι για να σώσει τις ζωές των Παλαιστινίων που είναι ακόμα ζωντανοί. Πρέπει να κινηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν υποστεί αυτή την καταστροφική κατάσταση και είναι ακόμα ζωντανοί, ενώ βομβαρδίζονται επί 125 ημέρες και πεθαίνουν σήμερα από την πείνα.

Πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η κατάσταση;

Ziad Medoukh

-

4 Φεβρουαρίου 2024

Τέσσερις μήνες πέρασαν.

Πέρασαν 120 ημέρες από την επανάληψη αυτής της τρομερής επίθεσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023,

120 ημέρες!

Ο προσωρινός απολογισμός αυτής της σχεδιασμένης γενοκτονίας, υπό τους έντονους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται μέρα και νύχτα, έχει δημιουργήσει μια καταστροφική κατάσταση για όλους τους πολίτες της Γάζας που εμπλέκονται καθημερινά με αυτήν.زیاده-مدوخ8.jpg

Σύμφωνα με την έκθεση του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας και πολλών διεθνών οργανισμών:

27.250 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 11.300 παιδιά, 9.600 γυναίκες και 3.850 ηλικιωμένοι,

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν εβδομήντα χιλιάδες τραυματίες και δέκα χιλιάδες αγνοούμενοι που έμειναν κάτω από τα ερείπια, το 75% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Ειδικότερα, θα πρέπει να αναφερθούν 397 γιατροί και νοσηλευτές και 137 δημοσιογράφοι που δολοφονήθηκαν,

125 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ από 4 μεγάλα πανεπιστήμια δεν έχει απομείνει παρά ένας σωρός από μπετόν και τσιμέντο,

15 πανεπιστήμια και κολέγια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

5.200 μαθητές και φοιτητές έχουν σκοτωθεί,

167 τζαμιά και 3 εκκλησίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

12 δήμοι και 9 βιβλιοθήκες καταστράφηκαν και 6 τράπεζες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης,

Περισσότεροι από 1.700.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε κέντρα υποδοχής, νοσοκομεία και σχολεία που είναι ακόμη ανοιχτά και έχουν καταφύγει σε καταστροφικές συνθήκες χωρίς νερό, τρόφιμα, φάρμακα ή ανθρωπιστική βοήθεια.

Δολοφονήθηκαν 65 εκλεκτά μέλη του ακαδημαϊκού και επιστημονικού προσωπικού,

36 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα δέχθηκαν επιθέσεις από τις κατοχικές δυνάμεις και κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων σκοτώθηκαν 56 τραυματιοφορείς και 157 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί,

125 δημοτικοί υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί,

190.000 κατοικίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

Μέχρι στιγμής, 6.500 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις και έχουν σταλεί σε ισραηλινές φυλακές.

59 γνωστοί αθλητές έχουν σκοτωθεί.

175 υπουργεία και δημόσιοι χώροι καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς μαζί με 230 τουριστικά, ιστορικά και αρχαία μέρη που υπέστησαν σοβαρές ζημιές,

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε 1.700 πηγάδια με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση ούτε στο νερό.

Και όλες αυτές οι τραγωδίες και τα εγκλήματα συνεχίζονται χωρίς τον παραμικρό έλεγχο και τιμωρία!

Αλλά η Γάζα συνεχίζει την αντίστασή της με πλήρη αξιοπρέπεια.

Ziad Medoukh

-

26 Ιανουαρίου 2024

 مدوخ7.jpeg

[Μια αντικειμενική περιγραφή της καθημερινής "ζωής" στη Γάζα από έναν Παλαιστίνιο στη Γάζα]

Χαιρετισμούς από την κατεστραμμένη Γάζα.

Πιστέψτε με, ό,τι είχε απομείνει από την αποφασιστικότητα, τη θέληση, το θάρρος, την ανθεκτικότητα, την υπομονή και την αισιοδοξία μου δεν μπορεί πλέον να ξεπεράσει το σκοτάδι μου.

Αφού έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την έναρξη αυτής της φρικτής επίθεσης των εισβολέων εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, η κατάσταση στο πεδίο γίνεται όλο και πιο καταστροφική και τρομερή.

Αν πω ότι έχει μείνει μόνο μια πικρή γεύση από τη ζωή, υπερβάλλω γιατί δεν υπάρχει πια ζωή στη Γάζα.

Η ζωή είναι κάτι εντελώς παράλυτο και ανάπηρο,

Δεν υπάρχει τίποτα πια στη Γάζα: ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο, ούτε γάλα, ούτε ψωμί, ούτε φρούτα, ούτε ένα λαχανικό, ούτε ένα κομμάτι κρέας, ούτε κοτόπουλο, ούτε ψάρι, ούτε εξοπλισμός, ούτε μέσω μεταφοράς, ούτε στέγαση και κανένα όραμα για το μέλλον.

Χιλιάδες μαθητές και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στερούνται από εκπαίδευση,,

Χιλιάδες υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, εργάτες και εργάτριες, δεν έχουν πλέον δουλειά ή μισθό,

Επί του παρόντος, τίποτα δεν λειτουργεί στη Γάζα: ούτε γραφεία ούτε επιχειρήσεις,

Είμαι πολύ λυπημένος και υποφέρω όπως όλοι οι κάτοικοι αυτής της κατεστραμμένης περιοχής που βλέπουν πως η επίσημη διεθνής κοινότητα τους έχει αφήσει μόνους και είναι ουσιαστικά συνεργός της κατοχικής δύναμης- Και προσπαθώ να αντέξω το αβάσταχτο.

Αποφάσισα να γράψω αυτή τη μαρτυρία για να μοιραστώ τον πόνο και την ταλαιπωρία μου μαζί σας, καλοπροαίρετοι φίλοι και υποστηρικτές, είστε η μόνη μου ανακούφιση σε αυτή την καθημερινή κόλαση.

Προσπαθώ να σας ενημερώνω όταν έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο, το πρόβλημα είναι ότι για να φτάσω σε ένα σημείο διαδικτύου, πρέπει να περπατήσω δύο χιλιόμετρα και όταν φτάνω εκεί, υπάρχει ένα τρελό πλήθος που περιμένει... και ο καθένας έχει μόνο τριάντα λεπτά για να τηλεφωνήσει. Όλοι θέλουν να μάθουν για την οικογένειά τους στο νότο και το δίκτυο επικοινωνίας συχνά καταστρέφεται ή διακόπτεται λόγω των βομβαρδισμών.

Βλέπω τα πολλά μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης σας – από όσους θέλουν  να προσφέρουν βοήθεια- σας είμαι ευγνώμων και σας ευχαριστώ. Πάντα έλεγα ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ηθική και πολιτική αλληλεγγύη, εξάλλου, είμαι ένας απλός Παλαιστίνιος πολίτης από τη Γάζα και ζω εδώ όπως όλοι οι κάτοικοι, και δεν θέλω να είμαι προνομιούχος στηριζόμενος στο δίκτυό μου και στους πολλούς φίλους και γνωστούς που έχω.

Αν δεν μπορώ να σας απαντήσω λόγω του κακού διαδικτύου, να ξέρετε πόσο πολύ τα μηνύματά σας είναι μια ανακούφιση για αυτόν τον Παλαιστίνιο πολίτη που ζει στη Γάζα, ο οποίος έχει χάσει τα πάντα και προσπαθεί να επιβιώσει με τις λίγες ελπίδες που του έχουν απομείνει.

Η καθημερινή ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη και περίπλοκη.

Αν και έχω γίνει μάρτυρας πολλών πολέμων, επιθέσεων, εισβολών και δολοφονιών από την παιδική μου ηλικία, δεν έχω βιώσει ποτέ μια τόσο τρομερή κατάσταση.

Επί του παρόντος, μετακινούμαι από τη μια γειτονιά στην άλλη και από το ένα σπίτι στο άλλο ανάμεσα σε συγγενείς και ξαδέρφια, επειδή οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται μέρα και νύχτα παντού σε αυτή την ανοιχτή και κλειστή φυλακή και τα τανκς μπορούν να εισέλθουν στη γειτονιά ανά πάσα στιγμή.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν 30 με 40 κάτοικοι και εκτοπισμένοι σε κάθε σπίτι και όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την εξαιρετική κατάσταση.

Όντας άστεγος, πρέπει να δεχτώ τα πάντα σε αυτά τα καταφύγια.

Σε αυτά τα σπίτια, ο θόρυβος και ο συνωστισμός δεκάδων ανθρώπων δεν μου επιτρέπει να κοιμηθώ και να γράψω- επιπλέον, μετά την καταστροφή του διαμερίσματός μου στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, έχασα τους υπολογιστές μου και τη βιβλιοθήκη μου με 3.000 βιβλία στα γαλλικά. Δεν μπόρεσα να βρω τίποτα από τον εξοπλισμό, τα ρούχα, τα διπλώματα, τα δημοσιευμένα βιβλία, τις έρευνες και τα φυλλάδια που δίδασκα.

Όλοι επιστρέφουν στα σπίτια τους πριν από τις πέντε το απόγευμα και πέφτουμε για ύπνο γύρω στις επτά το βράδυ- το βράδυ, όταν σκοτεινιάζει, ανάβουμε τις λάμπες που φορτίζονται με ηλιακά πάνελ το πρωί- ευτυχώς, στη Γάζα υπάρχει πάντα ήλιος. Στην πραγματικότητα, τα ηλιακά πάνελ έχουν βοηθήσει πολύ τους ανθρώπους- Από την αρχή αυτής της επίθεσης στις αρχές Οκτωβρίου, οι κάτοικοι της Γάζας είχαν λίγο φως φορτίζοντας αυτές τις λάμπες και μπόρεσαν να φορτίσουν τις μπαταρίες των κινητών τους τηλεφώνων και να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του σκοταδιού και των διακοπών ρεύματος.

Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα, στο σκοτάδι σκέφτομαι τον αδελφό μου που δολοφονήθηκε μαζί με όλη του την οικογένεια και κλαίω- θυμάμαι τις όμορφες αναμνήσεις πριν από αυτή την επίθεση και προσπαθώ να ελπίζω για ένα καλύτερο μέλλον στα όνειρά μου... αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες.

Εγώ, που συνήθιζα να δίνω κουράγιο στους τραυματισμένους νέους και τα παιδιά της Γάζας, εγώ ο ίδιος έχω χάσει εντελώς το πνεύμα μου κάτω από την πίεση των επαναλαμβανόμενων τραγικών γεγονότων που έπληξαν την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες της Γάζας τους τελευταίους μήνες, και δεν υπάρχει κανείς να σκουπίσει τα δάκρυά μου και αυτόν τον μεγάλο θυμό που θέλω να τον ηρεμήσει. Η καρδιά μου είναι ραγισμένη.

Πιστέψτε με, δεν είμαι απαισιόδοξος άνθρωπος και όπως όλοι οι Παλαιστίνιοι, αγαπώ πολύ τη ζωή, αλλά οι συνθήκες μας είναι πραγματικά αδιανόητες, απαράδεκτες και τρομερές!

Όσον αφορά το φαγητό, τρώμε μόνο ένα γεύμα την ημέρα και μερικές φορές ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες- δεν υπάρχει τίποτα να φάμε στην αγορزیاد_مدوخ7.jpegά, συχνά ένα πιάτο ρύζι ή μερικά κομμάτια ψωμί είναι αρκετά, και αν πάρουμε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, είναι το αποκορύφωμα της πολυτέλειας.

Σε κάθε σπίτι, άνδρες και γυναίκες εργάζονται σκληρά για να ετοιμάσουν το φαγητό πάνω σε φωτιά από ξύλα, επειδή δεν υπάρχει αέριο.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη χρημάτων, όσο η έλλειψη τροφίμων και βασικών προϊόντων, επειδή εδώ και 4 μήνες δεν έχουν εισέλθει προϊόντα στη Γάζα και καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί ή τοπικές ενώσεις για να φροντίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό απόρων και εκτοπισμένων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ στις αρχές Ιανουαρίου 2024, το 90% των κατοίκων της Γάζας υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο θάνατος από την πείνα έχει αρχίσει.

Εκτός από το γεγονός ότι οι τιμές έχουν δεκαπλασιαστεί και τα λίγα προϊόντα που είναι διαθέσιμα είναι πολύ ακριβά:

Ένα μικρό μπουκάλι μεταλλικό νερό κοστίζει πλέον 5 ευρώ στη Γάζα, ενώ πριν δεν ξεπερνούσε ούτε τα 10 λεπτά.

Ένα κιλό ρύζι, το οποίο κόστιζε δύο ευρώ, έχει γίνει δέκα ευρώ- ένα κιλό αλεύρι έχει αυξηθεί από ένα ευρώ σε δώδεκα ευρώ, και ένα αυγό κοστίζει τρία ευρώ, ενώ ένα πακέτο των τριάντα κόστιζε μόνο τέσσερα ευρώ πριν από την επίθεση.

Τα πάντα στη Γάζα είναι πολύ ακριβά και τίποτα δεν μπορεί να βρεθεί στην αγορά.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η έλλειψη φρούτων και λαχανικών- στην πραγματικότητα, όλες οι γεωργικές εκτάσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταστραφεί.

Δεδομένου ότι πολλά πηγάδια νερού έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχει πόσιμο νερό και ακόμη και το νερό για οικιακή χρήση δεν φτάνει στις βρύσες και πρέπει να αγοραστεί σε πολύ υψηλή τιμή από κάποιους από τους σταθμούς που λειτουργούν ακόμη.

Οι μολυσματικές ασθένειες έχουν εξαπλωθεί μεταξύ των κατοίκων.

Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία αρχή, καμία κυβέρνηση και κανενός είδους δημόσια υπηρεσία για να διαχειριστεί και να ελέγξει την πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Για να επιβιώσουν, ο καθένας πρέπει να φροντίσει μόνος του για τον εαυτό του.

Ενώ, αντίθετα, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, μερικές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να δώσουν, επειδή δεν υπάρχει τίποτα πια εκεί.

Το μέλημα όλων των ανθρώπων το πρωί είναι να βρουν κάτι για να θρέψουν την οικογένειά τους και να ψάξουν για νερό με άπειρη δυσκολία.

Όταν περπατάω στους δρόμους της Γάζας, νιώθω πολύ λυπημένος και θλιμμένος γιατί σε κάθε γειτονιά βλέπω κατεστραμμένα σπίτια, αρχοντικά, κτίρια και αστικές υποδομές.

Κάθε μέρα που ακούω για τη δολοφονία ξαδέρφων, συγγενών, φίλων, συναδέλφων, γειτόνων και φοιτητών μου, με θλίβει πολύ γιατί νιώθω ανήμπορος και δεν μπορώ να πω ούτε μια λέξη συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Το να αισθάνεσαι άπραγος είναι κάτι τρομερό.

Σκεφτείτε το, σε μια κατεστραμμένη πόλη όπου δεν υπάρχει φούρνος, κατάστημα, φαρμακείο, εστιατόριο ή καφετέρια.

Και το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ θλιμμένοι, είναι απασχολημένοι με τη θλιβερή καθημερινότητά τους, σκέφτονται τους χαμένους αγαπημένους τους και προσπαθούν να βρουν λίγο νερό και φαγητό για τα παιδιά τους- κανείς δεν μιλάει σε κανέναν, δεν υπάρχει επικοινωνία, δεν έχουν λόγια. Όλοι με συνοφρύωμα και χωρίς χαμόγελα, όλοι σε κατάσταση σοκ. Κάθε οικογένεια κουβαλά τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους εκτοπισμένους και τα κατεστραμμένα σπίτια.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι πώς οι άνθρωποι επιβιώνουν εδώ και εξακολουθούν να υπάρχουν;!

Όσον αφορά την υγεία, η κατάσταση είναι τραγική- κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί, όλα είναι εκτός λειτουργίας- έχουν απομείνει μόνο τρεις κλινικές σε ολόκληρη την πόλη της Γάζας, οι οποίες θα έπρεπε να εξυπηρετούν 300.000 κατοίκους και εκτοπισμένους. Σε κάθε κλινική, υπάρχουν μόνο πέντε ή έξι εθελοντές γιατροί, οι οποίοι είναι καταβεβλημένοι από το βάρος των ασθενών και των τραυματιών- πρέπει να περιθάλπουν 5.000 ανθρώπους κάθε μέρα χωρίς τα κατάλληλα φάρμακα, με ληγμένα φάρμακα.

Εγώ ο ίδιος είμαι άρρωστος αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μπορώ να βρω ένα εργαστήριο για να κάνω την ανάλυση, ούτε ένα φαρμακείο ή ένα νοσοκομείο που να μπορεί να μου το παραδώσει.

"Ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο" έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει 27.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 22.000 παιδιών και γυναικών, και έχει αφήσει πίσω του 70.000 τραυματίες,

Είναι αυτονόητο ότι έχει καταστρέψει περίπου το 65% των υποδομών.

Και τέλος, το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο δειλός και εγκληματικός στρατός δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση.

Εδώ γινόμαστε μάρτυρες της εγκληματικής τρέλας που συνεχίζεται σε πλήρη ασυλία και χωρίς καμία επίσημη διεθνή αντίδραση.

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, παρά την οργή και τη δυστυχία τους, είναι πολύ ευγνώμονες για τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για την καταδίκη αυτής της επαναλαμβανόμενης γενοκτονίας, καθώς και για την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από όλους όσους εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες.

Ήταν τέσσερις μήνες, τέσσερις πολύ δύσκολοι μήνες για μένα και για όλους τους κατοίκους της Γάζας με τα οδυνηρά γεγονότα, αυτοί οι τέσσερις μήνες ήταν γεμάτοι τρόμο.

Τον Οκτώβριο του 2023, στην αρχή της εισβολής και της επίθεσης, είναι αλήθεια ότι υπήρχαν σφοδροί βομβαρδισμοί, αλλά ήμουν πολύ απασχολημένος, δίνοντας συνεντεύξεις στα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης, έχοντας πρόσβαση στο Διαδίκτυο και έχοντας τη δυνατότητα να μεταδίδω καθημερινά τις ειδήσεις, καθώς και με συντρόφους και ομάδες παλαιστινιακής αλληλεγγύης. Είχα τακτικές επαφές με τον έξω κόσμο. Η αγορά ήταν ανοιχτή και υπήρχαν ακόμη κάποια τρόφιμα.

Τον Νοέμβριο, η κατάσταση έγινε πολύ περίπλοκη- Με την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, αναγκάστηκα να στείλω την οικογένειά μου στο νότο και είδα ο ίδιος τα τανκς να μπαίνουν στη γειτονιά μου και τελικά, περικυκλώθηκα στο σπίτι μου, στην κατεστραμμένη γειτονιά μου.

Ο μήνας Δεκέμβριος 2023, για μένα, συνοδεύτηκε από τη δολοφονία του αδελφού μου και ολόκληρης της οικογένειάς του, την καταστροφή του διαμερίσματος και του κτιρίου μας, και την αναγκαστική μου εγκατάλειψη της γειτονιάς και την αναζήτηση καταφυγής στους συγγενείς μου- ο Νοέμβριος ήταν ένας σκοτεινός μήνας.

Τον Ιανουάριο του 2024, είδαμε τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και την άφιξη τανκς σε όλη την πόλη της Γάζας και έψαχνα και πάλι για άλλο μέρος να ζήσω.

Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες και βιβλία για να περιγράψω την πολύ δύσκολη καθημερινή μας ζωή κάτω από τις βόμβες και το σοκ αυτής της θλιβερής απάνθρωπης κατάστασης και αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής, και ακόμα δεν πιστεύω ότι είμαι ακόμα ζωντανός, γιατί βλέπω το θάνατο χίλιες φορές την ημέρα, αν και δεν φοβάμαι το θάνατο. Ανησυχώ όμως για το μέλλον μας.

Εν τω μεταξύ, αυτό που μπορεί να θεωρηθεί η θετική πλευρά της ιστορίας και είμαι περήφανος γι' αυτό είναι ότι παρά τα παραπάνω, δεν έχω καθόλου μίσος μέσα μου.

Με παλαιστινιακή συντροφικότητα, από τη  Γάζα που δεν είναι πια Γάζα.

Και ο Ziad δεν είναι πια Ziad.

Ziad Medoukh

-

14 Ιανουαρίου 2024

Έχουν περάσει 100 ημέρες!

Πέρασαν 100 ημέρες από την έναρξη της νέας στρατιωτικής επίθεσης της κατοχικής δύναμης και της δολοφονίας αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

100 ημέρες!

Ένας προσωρινός απολογισμός αυτής της καλά σχεδιασμένης γενοκτονίας μπορεί πλέον να δοθεί.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας και διαφόρων διεθνών οργανισμών:

24.450 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 9.600 παιδιών, 6.700 γυναικών και 3.850 ηλικιωμένων έχουν σκοτωθεί,

61 χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν,

9.350 αγνοούμενοι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά,

345 γιατροί και νοσηλευτές σκοτώθηκαν

και 109 δημοσιογράφοι,

100 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώςزیاد_مدوخ5.jpeg

και 9 πανεπιστήμια έχουν υποστεί ζημιές,

4500 φοιτητές και μαθητές έχουν σκοτωθεί.

120 τζαμιά και 3 εκκλησίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι ζουν σε διάφορα κέντρα υποδοχής, νοσοκομεία ή σχολεία σε καταστροφικές συνθήκες,

30 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, καθώς και

130.000 κατοικίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

200 τουριστικά, ιστορικά και αρχαία μέρη έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουν υποστεί ζημιές,

1500 πηγάδια νερού έχουν καταστραφεί...

Αλλά η Γάζα αντιστέκεται με αξιοπρέπεια!

Ziad Medoukh

-

10 Ιανουαρίου 2024

Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τη γενέτειρά μου τη Γάζα και τη γη μου την Παλαιστίνη,

Παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη της οικογένειάς μου - ο αδελφός μου και τα ξαδέλφια μου, που ήταν υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής - σκοτώθηκαν και το σπίτι μου καταστράφηκε.

Είμαι έτοιμος είτε να πεθάνω όρθιος είτε να ζήσω με αξιοπρέπεια σε αυτή την όμορφη γη της Παλαιστίνης.

Θα μένω πάντα στη Γάζα, ακόμη και δίπλα στα ερείπια και ανάμεσα στα ερείπια αυτού του εντελώς κατεστραμμένου κτιρίου που κάποτε ήταν το σπίτι μας.

Παρά τον καθημερινό πόνο και τον τραυματισμό που νιώθω μέσα μου.

Αυτή είναι η γη μας, δεν θα την εγκαταλείψουμε.

Αυτή είναι η όμορφη Παλαιστίνη μου, αυτή είναι η όμορφη πόλη μου, η Γάζα.

Η Γάζα είναι σύμβολο αντίστασης, η Γάζα της αξιοπρέπειας και η Γάζα της ζωής.

Παλαιστινιακή συντροφικότητα από τη Γάζα του μέλλοντος και τη Γάζα της ελπίδας.

Καλή χρονιάزیاد_مدوخ1.jpeg

Ziad Medoukh

-

01 Ιανουαρίου 2023 – Καλή Χρονιά

Ο σύντροφος Ziad από τη Γάζα, παρά τη δυσκολία επικοινωνίας, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα λίγων γραμμών πριν από λίγα λεπτά:

Από τα βάθη αυτής της κατεστραμμένης Γάζας, εύχομαι σε όλους ένα ευτυχισμένο νέο έτος.

Ωστόσο, παρά την εισβολή του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, σας εύχομαι τα καλύτερα.

Η ελπίδα για το μέλλον είναι πάντα ζωντανή μέσα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τα μηνύματά σας- Η σημερινή κατάσταση είναι καταστροφική για ολόκληρο τον άμαχο πληθυσμό αυτής της περιοχής, ο οποίος είναι παγιδευμένος κάτω από τους βομβαρδισμούς.

Χαιρετισμούς αλληλεγγύης από την Παλαιστίνη

Από τη Γάζα, Αξιοπρέπεια, Αντίσταση και Ελπίδα.

Ziad Medoukh

-

30 Δεκεμβρίου 2023

 

Λάβαμε αυτά τα νέα σχετικά με την υγεία του συντρόφου μας Ziad.

Χαιρετισμούς από την κατεστραμμένη Γάζα.

Είμαι ακόμα ζωντανός.

Βρίσκομαι σε άθλιες συνθήκες.

Έχω έρθει από μια κατεστραμμένη γειτονιά σε μια άλλη πολιορκημένη γειτονιά.

Και από το ένα κατεστραμμένο σπίτι, στο άλλο κατεστραμμένο σπίτι.

Δεν υπάρχει δίκτυο για να καλέσω και να στείλω νέα, αλλά η οικογένειά μου και εγώ είμαστε ακόμα υγιείς.

Χαιρετισμούς αλληλεγγύης από τη Γάζα που δεν είναι πια Γάζα.

Ziad Medoukh

-

03 Δεκεμβρίου 2023

Φρικτά νέα:

Χθες το βράδυ, 3 Δεκεμβρίου 2023, η κατοχική δύναμη βομβάρδισε το κτήριο μας στην πόλη της Γάζας. Σε αυτόν τον πολύ έντονο βομβαρδισμό σκοτώθηκε ο αδελφός μου Zaki, 47 ετών, ο οποίος ήταν γεωπόνος μηχανικός, και ολόκληρη η οικογένειά του, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους (τρεις γιοι και δύο κόρες).

Το διαμέρισμά μου βρισκόταν στον δεύτερο όροφο αυτού του κτηρίου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τον βομβαρδισμό. Έχασα τα πάντα: το σπίτι μου, τα υπάρχοντά μου, τις αναμνήσεις μου, τα βιβλία μου... ναι, τα πάντα εκτός από την ελπίδα.

Στη Γάζα, έχω μείνει άστεγος και μαζί με τη μητέρα μας, τα αδέλφια μας και τις οικογένειές μας, θα προσπαθήσουμε να βρούμε ένα καταφύγιο, όσο περίπλοκο και δύσκολο κι αν είναι αυτό στην παρούσα κατάσταση και τους συνεχείς σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Η κατάσταση είναι πραγματικά φρικτή!

Παλαιστινιακούς χαιρετισμούς από το κατεστραμμένο σπίτι μου στη Γάζα.

Ziad Medoukh

-

02 Δεκεμβρίου 2023

Η κατάσταση είναι τραγική για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Συγκεντρώνονται σε σχολεία και καταφύγια, αλλά δεν υπάρχει καμία τοπική ή διεθνής οργάνωση για να προσεγγίσει τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Αυτή τη στιγμή, 120.000 εκτοπισμένοι βρίσκονται σε 12 σχολεία και καταφύγια και είναι συγκεντρωμένοι χωρίς καμία υλική ή επισιτιστική βοήθεια.

Παλαιστινιακούς χαιρετισμούς, από τη Γάζα κάτω από τη βόμβα

Ziad Medoukh

-زیاد_مدوخ2.jpeg

01 Δεκεμβρίου 2023

 

Μετά από μια εβδομάδα ‘’κατάπαυσης του πυρός’’, η κατοχική δύναμη συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας και διεθνών οργανισμών, από σήμερα το πρωί, περισσότεροι από 85 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις γειτονιές τους.

Η σημερινή κατάσταση είναι πραγματικά φρικτή.

Κανένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει εισέλθει σήμερα στη Γάζα.

Θα προσπαθήσω να σας ενημερώνω καθημερινά για την κατάσταση, αν και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα με τα δίκτυα επικοινωνίας καθώς το διαδίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Από τη Γάζα κάτω από τη βόμβα, με σεβασμό γεμάτο από παλαιστινιακή συντροφικότητα.

Ziad Medoukh

-

 30 Νοεμβρίου 2023

Σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, η ‘’εκεχειρία’’ εισέρχεται στην πρώτη της εβδομάδα, αλλά οι Παλαιστίνιοι εργάτες δεν επωφελούνται από αυτήν.

Όλοι είναι σοκαρισμένοι...

Παρακολουθούν τις τεράστιες ζημιές και καταστροφές της γειτονιάς τους.

Σε κάθε γειτονιά της Γάζας, οι αστικές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς κάτω από τις βόμβες.

Οι απελπισμένοι πολίτες περιμένουν καθημερινά με αγωνία να δουν αν θα παραταθεί η ‘’εκεχειρία’’ ή αν θα ξανασηκωθεί η θανατηφόρα τρέλα της κατοχής.

Δεν μπορούν ούτε να επισκευάσουν ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους, ούτε να βρουν και να μαζέψουν ό,τι έχει απομείνει κάτω από τα χαλάσματα.

Τα καταστήματα είναι σχεδόν άδεια και δεν υπάρχουν τρόφιμα.

Όλα έχουν ακριβύνει.

Κάθε μέρα μόνο 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στα οποία υπάρχουν μερικά φάρμακα, μερικές κουβέρτες και μερικά μπουκάλια νερό. Δεν υπάρχουν καύσιμα, βενζίνη, αλεύρι ή γάλα.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πραγματική κρίση για τους κατοίκους αυτής της κατεστραμμένης περιοχής.

Παρά την αποφασιστικότητά τους, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ανησυχούν

Περιμένουν και ελπίζουν.

Ziad Medoukh

-

27 Νοεμβρίου 2023

Πριν από λίγες ώρες, ευτυχώς, λάβαμε αυτά τα καλά νέα από τον φίλο μας στη Γάζα, αλλά το σπίτι του και η οικία του έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς:

Χάρη σε ένα θαύμα

είμαι ακόμα ζωντανός.

Είμαι σοκαρισμένος.

Δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας.زیاد_مدوخ3jpeg.jpeg

Πέρασα δύο εφιαλτικές εβδομάδες,

με φρικτές μέρες και νύχτες.

Με ένα παλαιστινιακό χαμόγελο.

27 Νοεμβρίου 2023

Ziad Medoukh

-

14 Νοεμβρίου 2023

Σε μια απαγορευμένη περιοχή.

Ένας αιχμάλωτος σε μια πολιορκημένη πόλη,

αιχμάλωτος σε μια κατεστραμμένη γειτονιά,

κλειδωμένος σε ένα κλειστό σπίτι,

στην παγίδα ενός δωματίου εκτεθειμένου στην κατάρρευση.

Προς το παρόν, είμαι καλά στην υγεία μου.

Και παρά τους κινδύνους,

Αποφασισμένος.

Παλαιστίνη σημαίνει αντίσταση.

Ziad Medoukh

-زیاد5.jpeg

13 Νοεμβρίου 2023

Γεια σας από τη Γάζα

Σήμερα είναι Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023.

Ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της πόλης της Γάζας. Τα τανκς έχουν φτάσει 500 μέτρα από τη γειτονιά μου και πρόκειται να φτάσουν στο σπίτι μου.

Η φωτογραφία που σας στέλνω τραβήχτηκε χθες.

Δεν μπορώ να βγω από το σπίτι ή να κοιτάξω έξω από το παράθυρο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο όλα τα νοσοκομεία και είναι όλα εκτός λειτουργίας. Δεκάδες πτώματα σαπίζουν στους δρόμους. Δεν κινείται κανένα ασθενοφόρο.

Ένας θανάσιμος και άμεσος κίνδυνος απειλεί όλους τους κατοίκους της Γάζας.

Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, μπορεί να μην μπορέσω να στείλω άλλο μήνυμα...

Η κατάσταση είναι πιο οδυνηρή από ποτέ.

Ziad Medoukh

-

08 Νοεμβρίου 2023

Γάζα, ένας μήνας πέρασε,

ένας μήνας μετά!

Και συνεχίζεται!

Δολοφονική τρέλα, σε μια πολιορκημένη πόλη.

Μια θλιβερή, ξεχασμένη μέσα στα ερείπια πόλη.

Η καθημερινή ζωή είναι κολασμένη αλλά ταυτόχρονα υπέροχη.

Αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες.

Πρωτοφανής μοναξιά.

Αυξημένη απομόνωση.

Ατελείωτος πόνος.

Ο πόνος βαραίνει την ψυχή και την καρδιά του ανθρώπου.

Μακροχρόνια ταλαιπωρία.

Ένα είδος αφόρητης εσωτερικής ρήξης.

Τρομερές μέρες.

Τρομερές νύχτες.

Σε μια έρημη περιοχή.

Η κατάσταση είναι απερίγραπτη.

Ένας αποδυναμωμένος λαός.

Συνεχείς επιδρομές και βομβαρδισμοί.

Πυρκαγιές όλων των χρωμάτων.

Απαγορευμένες βόμβες και όπλα.

Εκρήξεις που πέφτουν βροχή από κάθε γωνιά.

Ο δυνατός ήχος από τον ουρανό και τη θάλασσα.

Λευκός φώσφορος που καλύπτει τα πάντα.

Και παιδιά που ψάχνουν τους γονείς τους κάτω από τα χαλάσματα.

Σε αυτή την ανοιχτή και κατεστραμμένη φυλακή.

Η αθωότητα των θυμάτων.

Τα μωρά που πεθαίνουν αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Οι οικογένειές που λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου πριν από το πιστοποιητικό γέννησης.

Έγκυες γυναίκες που δεν μπορούν να βρουν μια κλινική ή ένα κρεβάτι για να κρατήσουν τις ελπίδες τους ζωντανές.

Θαμμένα μωρά που ανέβηκαν γρήγορα στον παράδεισο.

Πιο γρήγορα από κάθε μαχητικό αεροσκάφος.

Όλα στα χέρια ενός κατακτητή που μισεί τη ζωή και το φως…

και ζει στο σκοτάδι.

Παλαιστίνιοι πολίτες της Γάζας,غزه.jpeg

στην ίδια τους την πόλη,

έχουν γίνει εκτοπισμένοι και πρόσφυγες.

Ζουν σε τρομερές συνθήκες.

Οικογένειες που έχουν χωριστεί.

Και τίποτα, ούτε νερό, ούτε φαγητό, ούτε φάρμακα...

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς ίντερνετ.

Καμία επικοινωνία με το μέσα ή το έξω.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ζωή στη Γάζα.

Μόνο φρίκη.

Η απόλυτη φρίκη.

Χιλιάδες θάνατοι.

Τραυματίες, χωρίς ελπίδα για ζωή, σαπίζουν σε νοσοκομεία που βρίσκονται υπό πίεση, βομβαρδισμένα.

Μαζική καταστροφή των υποδομών.

Τρομερή αδυναμία,

τρομερή αγωνία και φόβος.

Ζωή σε αγωνία.

Και ένα πανικόβλητο πλήθος.

Ένας μήνας εγκλήματος και δολοφονιών.

Ένας μήνας σκοτάδι με δάκρυα.

Ένας μήνας επαναλαμβανόμενης γενοκτονίας.

Ένας μήνας σιωπής συνεργών.

Και ένας μήνας πλήρους ασυλίας για τους δολοφόνους.

Αλλά, ένας μήνας υπερηφάνειας, τιμής και αντίστασης,

για έναν άμαχο και ανθεκτικό λαό,

που εξακολουθεί να ελπίζει και να είναι αποφασισμένος

να σταθεί απέναντι στους εισβολείς

και τα φρικτά εγκλήματά με το μεγαλύτερο θάρρος και επιμονή.

Άνθρωποι που υπομένουν αυτή τη συνεχιζόμενη αδικία,

που προσπαθούν να επιβιώσουν μέρα και νύχτα μέσα στην κόλαση, σε αυτή την καμένη γη.

Μια Γάζα, μια όμορφη Γάζα... και η δυνατή κραυγή των γενναίων που προσπαθούν με δύναμη και ελπίδα να ζήσουν μία αξιοπρεπής ζωή πριν τους βρει ο θάνατος.

Ziad Medoukh

-

2 Νοεμβρίου 2023

 

Χαιρετισμούς από τη Γάζα κάτω από τις βόμβες,

Σήμερα είναι Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023, στις 3:00 μ.μ.

Το ίντερνετ κόπηκε και πάλι από τις δυνάμεις κατοχής.

2 Νοεμβρίου 1917

2 Νοεμβρίου 2023

Έχουν περάσει 106 χρόνια από τη Διακήρυξη Μπάλφουρ.

Και η σφαγή και η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται.

Η αδικία συνεχίζεται.

Εκτιμώμενα προσωρινά στατιστικά στοιχεία μετά από 27 ημέρες νέων δολοφονιών αμάχων στη Γάζα:

9.123 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 3.790 παιδιών και 2.156 γυναικών.

23.650 τραυματίες.

Τα μαχητικά του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ρίξει περισσότερους από 25 τόνους βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε 27 ημέρες.

Είναι φρικτό.

Κανείς δεν μπορεί να κάμψει το σθένος του υποδειγματικού παλαιστινιακού λαού που στέκεται όρθιο.

Ούτε ο πιο "ηθικός" στρατός στον κόσμο...

Ούτε οι Άραβες και οι Δυτικοί ηγέτες που αποδέχονται τα εγκλήματα του Ισραήλ.

Ούτε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που επαναλαμβάνουν την προπαγάνδα της κατοχής.

Ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας στέκεται σταθερός, υπομονετικός και αποφασισμένος.

Με παλαιστινιακή συντροφικότητα.زیاد2.jpeg

Από την κατεστραμμένη Γάζα, την ανθεκτική Γάζα και την έντιμη Γάζα.

Ziad Medoukh

-

31 Οκτωβρίου 2023

 

Καλησπέρα από τη Γάζα κάτω από τις βόμβες.

Σήμερα είναι Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 στις 8:30 μ.μ.

25 ημέρες απόλυτης τρομοκρατίας και μετράμε τα θύματα.

Είμαι τρομοκρατημένος εδώ και 25 ημέρες,

και ακόμα αναρωτιέμαι πώς να περιγράψω αυτή την κολασμένη καθημερινότητα και να μεταφέρω αυτή την φρικτή κατάσταση.

Και κυρίως πώς κατάφερα να επιβιώσω σε αυτή την καμένη γη.

Καίγομαι από οργή και δεν έχω κανέναν να ηρεμήσει αυτή την ολοένα αυξανόμενη οργή.

Αισθάνομαι ανήμπορος απέναντι σε αυτή την αδικία και τη σκληρότητα.

Αλλά δεν υπάρχει μίσος μέσα μου.

Ο θάνατος με περιβάλλει μέρα και νύχτα.

Με αυτές τις βόμβες να πέφτουν κοντά μου κάθε δύο ή τρία λεπτά,

η καρδιά μου είναι γεμάτη πόνο,

παρά τη δύναμη και την υπομονή.

Κλαίω χίλιες φορές την ημέρα και δεν υπάρχει κανείς να σκουπίσει τα δάκρυά μου.

Περισσότερο από το φόβο, ανησυχώ.

Προσπαθώ να καλύψω αυτά τα δικαιολογημένα δάκρυα με ένα μικρό χαμόγελο σε ένα θλιμμένο πρόσωπο που γίνεται μάρτυρας της επαναλαμβανόμενης γενοκτονίας- της γενοκτονίας που λαμβάνει χώρα χρόνο με το χρόνο, με τη συνενοχή του επίσημου κόσμου που τις επιδοκιμάζει, που υπερασπίζεται τα αποτρόπαια εγκλήματα ενός κατακτητή που αηδιάζει με το φως και τη ζωή.

Κάτι σπάει μέσα μου και χύνει πόνο και δυστυχία- πόνο που δεν πρέπει να φαίνεται.

Αντέχω το αβάσταχτο,

σε μια κατεστραμμένη περιοχή που την άφησαν μόνη της.

Αγαπώ τη ζωή όσο και ο λαός μου, αλλά αν έρθει ο θάνατος, τον αποδέχομαι- δεν υπάρχει διαφυγή από τη μοίρα.7فراموشی_غزه7.jpg

Λίγα πράγματα με παρηγορούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση:

- Η θυσία του λαού μου, το θάρρος και το πάθος του απέναντι στα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα, οι άνθρωποι που στέκονται ακόμα όρθιοι, τα μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης που έρχονται από όλο τον κόσμο, από αξιοπρεπείς, γενναίους και καλοπροαίρετους ανθρώπους που υπερασπίζονται έναν δίκαιο και ευγενή σκοπό.

Αυτά τα μηνύματα που έρχονται από υπέροχους ανθρώπους, με βοηθούν να ξεπεράσω αυτή την πρωτοφανή φρικτή κατάσταση.

Τα μηνύματά τους είναι από καρδιάς.

Στους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν, απλά λέω ότι η πιο σημαντική βοήθεια είναι η αλληλεγγύη τους, η οποία μου δίνει δύναμη.

Ziad Medoukh

-

30 Οκτωβρίου 2023

 

Καλησπέρα,

γράφω από τη Γάζα κάτω από τις βόμβες.

Σήμερα είναι Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023, στις 8:00 μ.μ.

Σήμερα το πρωί, πότισα τη λεμονιά μας...

λίγο νερό.

Επειδή το νερό είναι λιγοστό στη Γάζα,

Αλλά είναι ζωτικής σημασίας για να μεγαλώσουν και να ευδοκιμήσουν τα δέντρα μας στην Παλαιστίνη.

Συμβολίζουν την ειρήνη, την ελπίδα και τη γη.

Αυτή η Παλαιστινιακή γη.

Αυτή η γη που καίγεται σήμερα.

Βρίσκεται κάτω από τα πυρά και τις βόμβες.

Αυτοί, οι μισητοί, έχουν ξεχάσει ότι...

οι ελιές και οι λεμονιές μας είναι παλαιότερες από την κατοχή και την αποικιοκρατία και το καθεστώς του απαρτχάιντ.

Έχουν περάσει 24 ημέρες από την έναρξη αυτής της νέας σφαγής των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Σήμερα το απόγευμα, τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν αρκετές φορές στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας.

Τα στοιχεία και οι προσωρινές στατιστικές των θυμάτων που δόθηκαν από το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και τις διεθνείς οργανώσεις που βρίσκονται στο σημείο είναι τα εξής:

8.645 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 3.490 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους.

2.150 γυναίκες και 560 ηλικιωμένοι,

21.460 τραυματίες,

116 γιατροί και νοσηλευτές έχουν σκοτωθεί μετά από σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

1.600 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

36 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και

19 αξιωματικοί της πολιτικής άμυνας έχουν σκοτωθεί.

Επίσης 2000 φοιτητές και μαθητές

και 76 δάσκαλοι.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

32.000 σπίτια, οικίες και πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μάρτυρας μιας άθλιας κατάστασης, που δεν έχει επαναληφθεί σε τέτοιο βαθμό.

Μια πραγματική ανθρώπινη καταστροφή!

Αλλά αυτό σημαίνει επίσης 24 ημέρες υπερηφάνειας, σταθερότητας, αντίστασης και εμπιστοσύνης για ολόκληρο τον άμαχο πληθυσμό- Αυτοί που είναι πιστοί στην αντίσταση της Παλαιστίνης.

Παλαιστινιακή συντροφικότητα.

Από την ανθεκτική και έντιμη Γάζα.

Ziad Medoukh

-

29 Οκτωβρίου 2023 - 20:00

 

Καλησπέρα από τη Γάζα κάτω από τις βόμβες

Είναι 8:00 μ.μ. την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023.

Πρώτα απ' όλα, ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τους αλληλέγγυους για τα μηνύματα που μου στείλατε, εκφράζοντας την ανησυχία σας για την έλλειψη νέων μου τις τελευταίες δύο ημέρες.

Πέρασαν δύο ημέρες χωρίς διαδίκτυο και χωρίς καμία επικοινωνία με το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, ο φόβος κυριάρχησε παντού, και λόγω της σφαγής και των αποτρόπαιων εγκλημάτων, δεν ήταν εφικτό να επικοινωνήσουμε ούτε με τους διασώστες.

Το ενδιαφέρον σας με παρηγορεί, εμένα, έναν Παλαιστίνιο από τη Γάζα που είναι ξεχασμένος και απομονώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην ερειπωμένη φυλακή του.

Ξέρω ότι όλοι ανησυχούν κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών απομόνωσης των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Περάσαμε δύο φρικτές ημέρες χωρίς κανένα νέο από τους αγαπημένους μας και τις οικογένειές μας,

και χωρίς να μπορούμε να στείλουμε νέα για την υγεία μας, για να καθησυχάσουμε τους φίλους και τους  συντρόφους μας.

Το αίσθημα της απομόνωσης είναι τρομερό.

Αισθάνεσαι αβοήθητος από πανικό, άγχος και φόβο και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Κατάφερα να κάνω μερικά ψώνια σήμερα το πρωί.

Στη Γάζα, τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν άδεια μετά από 23 ημέρες.

23 ημέρες απόλυτου τρόμου.

Συλλογική τιμωρία για όλο το λαό.

Και απέναντι στη σιωπή της επίσημης διεθνούς κοινότητας.

Ευτυχώς, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παρόντες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Εδώ είναι η προσωρινή καταμέτρηση αυτής της καλά σχεδιασμένης νέας γενοκτονίας:

8.325 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 3.085 παιδιών και 1.746 γυναικών.

Υπάρχουν περισσότεροι από 18.457 τραυματίες και τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια, ανάμεσά τους περισσότερα από 1.000 παιδιά.

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 87 Παλαιστίνιοι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών που εργάζονται στη Γάζα.

105 γιατροί, νοσηλευτές και νοσοκόμες, οδηγοί ασθενοφόρων και ιατρικό προσωπικό έχουν σκοτωθεί.

Περισσότερα από 25 ασθενοφόρα καταστράφηκαν.

12 νοσοκομεία και 32 κλινικές είναι εκτός λειτουργίας.

Σήμερα, μόνο 24 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας.

32 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί.

Το 40% των σπιτιών είναι ακατοίκητα.

Και ο κατάλογος των ανθρώπινων και υλικών ζημιών είναι πολύ μακρύς.

Χαιρετισμούς από τη Γάζα.

Ziad Medoukh

-

29 Οκτωβρίου 2023 - 10:00

 

Γεια σας από τη Γάζα

Σήμερα είναι 29 Οκτωβρίου

Είμαι καλά, όπως και όλη μου η οικογένεια.

Ο εισβολέας έχει κόψει το ίντερνετ και όλα τα δίκτυα επικοινωνίας.

Οι κλήσεις έχουν καταστεί αδύνατες ακόμη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σύνδεσή μας με τη Γάζα και τον κόσμο έχει διακοπεί.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι καταστροφική.

Η επικοινωνία είναι πολύ περιορισμένη.

Ziad Medoukh

-

26 Οκτωβρίου 2023

Καλησπέρα, σας γράφω από τη Γάζα

Σήμερα είναι Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023.

Έχω θλιβερά νέα,

έχασα τον θείο μου τον Γιουσούφ σήμερα!

Τον αδελφό του πατέρα μου που ήταν 77 ετών.

Πέθανε από φυσικά αίτια.

Αλλά ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια τελετή κηδείας, να προετοιμαστεί μια τριήμερη πένθιμη συγκέντρωση, κάτω από την κατάσταση που επικρατεί στην Λωρίδα της Γάζας, υπό τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Στην κηδεία του θείου μου παρευρέθηκαν μόνο έξι άτομα, τρεις από τους γιους του και δύο από τα αδέλφια μου.

Η κατάσταση δεν επιτρέπει περισσότερους.

Ατελείωτη θλίψη κατακλύζει αυτή την κατεστραμμένη περιοχή, η οποία βομβαρδίζεται για 20η συνεχόμενη ημέρα.

20 ημέρες επαναλαμβανόμενων εγκλημάτων

7.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, 3.000 εκ των οποίων ήταν παιδιά,

Περισσότεροι από 17.500 τραυματίες έχουν συγκεντρωθεί σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν πλέον καμία εγκατάσταση.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Ο άμαχος πληθυσμός, τρομοκρατημένος, ζει σε μια καταστροφική απάνθρωπη κατάσταση.

Ένα ισραηλινό ειδικό τάγμα εισήλθε σήμερα το πρωί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη συνέχεια υποχώρησε.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν χερσαίες επιθέσεις.

Ο παλαιστινιακός λαός της Γάζας εξακολουθεί να στέκεται περήφανος και αποφασισμένος παρά τις ανθρώπινες απώλειες και παρά την τεράστια καταστροφή της περιοχής.

Τα πράγματα θα είναι καλύτερα αύριο.

Πρέπει να διατηρήσουμε την ελπίδα μας.

Με παλαιστινιακούς χαιρετισμούς.

Ziad Medoukh

-

24 Οκτωβρίου 2023

Γεια σας, μιλάω για τη Γάζα

Σήμερα είναι Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 στις 9 μ.μ.

Είμαι καλά.

Ένας Παλαιστίνιος μοιάζει με ένα ελαιόδεντρο.

Είναι ένα σύμβολο ειρήνης, ελπίδας και αγάπης στη γη μας.

Είναι αδύνατο να ξεριζωθεί.

Παρά τον απόλυτο τρόμο που έχει κατακλύσει τη Γάζα,

ο αποφασισμένος Παλαιστινιακός λαός,

στέκεται γενναία και υπομονετικά.

Είναι πάντα έτοιμος να δώσει τη ζωή του για την ελευθερία, για τα ελαιόδεντρα και τη γη του.

Ζει άξια και πεθαίνει όρθιος.

Αυτή είναι η γη μας.

Παρά τα εγκλήματα και τις δολοφονίες,

δεν θα φύγουμε από εδώ.

Έχουν περάσει 18 ημέρες από τη νέα ισραηλινή επίθεση εναντίον αμάχων στη Γάζα.

18 ημέρες επαναλαμβανόμενων ισραηλινών εγκλημάτων.

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς αυτή τη θλιβερή κατάσταση σε αυτή την κατεστραμμένη περιοχή.

Αλλά εδώ και 18 ημέρες, η αντίσταση συνεχίζεται.

Και κάθε στιγμή είναι γεμάτη τιμή και περηφάνια.

Παλαιστινιακούς χαιρετισμούς.

Ziad Medoukh

-

23 Οκτωβρίου 2023 - 19:30

Χαιρετισμούς από τη Γάζα.

Είχαμε μια φρικτή νύχτα.

250 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που συνεχίστηκαν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πέντε το πρωί μόνο στην πόλη της Γάζας.

Ένας πολύ δυνατός ήχος που προκλήθηκε από τους βομβαρδισμούς γέμισε όλο το χώρο.

Μια προσωρινή εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων και των τραυματιών μετά από αυτές τις δεκαεπτά ημέρες που πέρασαν από τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα δείχνει αυτά τα τρομερά στοιχεία:

5.125 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 264 παιδιά, 1.123 γυναίκες και 390 ηλικιωμένοι.

15.370 τραυματίες είναι στοιβαγμένοι σε νοσοκομεία που δεν έχουν πλέον καμία χωρητικότητα και είναι χωρίς καμία περίθαλψη ή φάρμακα. Εξακολουθούν να κινδυνεύουν από βομβαρδισμούς.

1.500 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

20 χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 36 σχολεία, 32 τζαμιά και 3 κατεστραμμένες εκκλησίες.

Σήμερα, μόνο 18 φορτηγά μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας από το νότιο πέρασμα της Ράφα.

Σε αυτά τα φορτηγά υπάρχουν μπουκάλια με νερό, κάποια τρόφιμα, κάποια φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός- Αλλά η ανάγκη ολόκληρου του τρομοκρατημένου άμαχου πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερη από την βοήθεια που έχει έρθει.

Αυτό είναι μια καταστροφή.

Μετά από 17 ημέρες συνεχών βομβαρδισμών, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας εξακολουθούν να στέκονται όρθιοι, να αντιστέκονται, να επιμένουν και, με μια λέξη, να υπάρχουν.

Δεχθείτε την παλαιστινιακή συντροφικότητα.

Ziad Medoukh

-

20 Οκτωβρίου 2023 - 17:00

Χαιρετισμούς από τη Γάζα

Είμαι ακόμα εδώ.

Γράφω αυτές τις λίγες γραμμές επειδή το ίντερνετ στη γειτονιά μας έχει εξαφανιστεί εντελώς, ακόμη και η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου έχει γίνει πολύ δύσκολη.

Η επαφή με τους συγγενείς και τις οικογένειές μας στη Λωρίδα της Γάζας έχει επίσης διακοπεί.

Προς το παρόν, στεκόμαστε σταθεροί: Δύο εβδομάδες αντίστασης και σταθερότητας ενάντια σε αυτή την εισβολή και αυτή την καταστροφή.

Αλλά πόσο καιρό θα αντέξουμε;

Ziad Medoukh

-

19 Οκτωβρίου 2023 - 19:30

Καλησπέρα, είμαι στη Γάζα.

Η θλιβερή κατάσταση περιβάλλει τη Γάζα.

Έφυγα από το σπίτι μου σήμερα το πρωί για να αγοράσω μερικά τρόφιμα και μερικά μπουκάλια νερό.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται μέρα και νύχτα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο άμαχος πληθυσμός είναι τρομοκρατημένος αλλά αποφασισμένος.

Προσπαθώ πάντα να ενημερώνω τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση και να τους μεταφέρω τις μαρτυρίες μου. Αυτή τη φορά χρειάστηκε να κάνω ένα τηλεφώνημα γιατί το διαδίκτυο είναι πολύ αδύναμο.

Κατάλαβα ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης με λογοκρίνανε.

Προτιμούν να μην γνωρίζουν, τι βιώνουν οι πολίτες κάτω από τις βόμβες.

Τους λέω: Δεν σας ζητώ να είστε υπέρ της Παλαιστίνης, μόνο υπέρ της δικαιοσύνης και της αλήθειας.

Κανείς δεν θα μπορέσει να κρύψει την πραγματικότητα αυτών των στιγμών.

Δεν υπάρχουν μόνο πολιτικά κόμματα και στρατιωτικές παρατάξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχει επίσης μια πολύ οργανωμένη κοινωνία των πολιτών εδώ, ενεργές Παλαιστίνιες γυναίκες, νέοι εθελοντές και γενικά άνθρωποι που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τη Γάζα και την Παλαιστίνη. Ένα μέλλον γεμάτο ειρήνη και ελπίδα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φθάσει ακόμη στη Γάζα.

Οι κάτοικοι της Γάζας, παρά τις μεγάλες ανάγκες τους, παρά την καταστροφή που πλήττει τους πάντες εδώ, αυτή την πρωτοφανή καταστροφή, δεν ζητούν τόσο πολύ αυτή τη βοήθεια, αλλά θέλουν ένα άμεσο και γρήγορο τέλος σε αυτή τη νέα ισραηλινή επίθεση. Βομβαρδισμοί και επιθέσεις με στόχο μόνο τους αμάχους.

Μέχρι τη 13η ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης, σχεδόν 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά.

Μην ανησυχείτε αν δεν δημοσιεύσω νέα στο μέλλον.

Το δίκτυο δεν λειτουργεί στη γειτονιά μας.

Στέκομαι γερός και είμαι ακόμα εδώ στο σπίτι.

Θα περιμένω προς το παρόν.

Με μια καρδιά γεμάτη Παλαιστινιακή συντροφικότητα, από την Γάζα.

Ziad Medoukh

-

16 Οκτωβρίου 2023 – 23:00

Χαιρετισμούς από την Γάζα

Είμαι καλά.

Στεκόμαστε γερά ακόμη.

Μια νέα μέρα, αντίστασης και αντοχής.

Μια νέα μέρα αντίστασης, αποφασιστικότητας και υπερηφάνειας παρά την ανησυχία, τον θυμό και τον έντονο βομβαρδισμό.

Λίγο φαγητό,

λίγο νερό,

για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στις πολύ δύσκολες συνθήκες της Λωρίδας της Γάζας.

Είναι μια θλιβερή κατάσταση που δεν έχει ξανάσυμβεί στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και δεκαετίες.

Μια πραγματική καταστροφή.

Η απόλυτη φρίκη είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί.

Αυτή είναι η 10η ημέρα της νέας στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ κατά αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, με πολύ βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων θυμάτων.

Άνθρωποι που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους από τον επίσημο κόσμο, τον συνένοχο κόσμο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τα μηνύματα υποστήριξης και ενθάρρυνσης.

Μην ανησυχείτε για εμάς, είμαι ακόμα στο σπίτι.

Περιμένοντας τη θλίψη και τη μαρτυρία.

Θα παραμείνω πάντα αποφασισμένος.

Θα παραμείνω πάντα ένας Παλαιστίνιος ειρηνιστής.

Κάποιος που επιθυμεί την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και είναι προσκολλημένος στη γη και τη χώρα του.

Αισιόδοξος για ένα καλύτερο μέλλον για την Παλαιστίνη και το λαό της που δεν θέλει τίποτα άλλο παρά ελευθερία.

Αύριο θα έρθει μια νέα μέρα, μια νέα ελπίδα.

Παλαιστινιακή συντροφικότητα, από τη Γάζα κάτω από τις βόμβες, τη Γάζα της αντίστασης και την αξιοπρεπή Γάζα.

Ziad Medoukh

-

15 Οκτωβρίου 2023 – 22:00

Καλησπέρα από τη Γάζα.

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να ζητήσω συγγνώμη για τις φωτογραφίες που προσπάθησα να δημοσιεύσω στο Facebook. Προφανώς, αφαίρεσαν τις φωτογραφίες από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ναι, υπάρχει αδικία για τους Παλαιστίνιους και τους φίλους τους ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ζητώ επίσης συγγνώμη από όλους τους αλληλέγγυους που μου έστειλαν μηνύματα υποστήριξης και δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ στις ειλικρινείς κραυγές τους.

Μια πραγματική γενοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής, η τρέλα της κατοχής έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.700 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 800 παιδιών και 650 γυναικών. Και αυτή είναι μόνο μια προσωρινή απώλεια.

11.000 τραυματίες, εκ των οποίων 4.700 παιδιά και 3.600 γυναίκες.

Το Ισραήλ προβαίνει τακτικά σε μαζική καταστροφή όλων των πολιτικών υποδομών στην περιοχή, οδηγώντας σε μια καταστροφική κατάσταση για τους κατοίκους και τους εκτοπισμένους.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υποφέρουν από μια αφόρητη κατάσταση.

Κάποια γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης με καλούν να καταθέσω, κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι αντικειμενικός, ακόμη και αν είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τη φρίκη και τα εγκλήματα που βλέπω μπροστά στα μάτια μου.

Αλλά αυτή η κατάθεση είναι μια ανακούφιση για μένα, γιατί μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου και να ηρεμήσω τον θυμό μου, ακόμη και αν κάποια μέσα ενημέρωσης με διακόπτουν όταν μιλάω για τα δεινά των αμάχων κάτω από τις κατοχικές βόμβες.

Πέρασα μια νέα μέρα γεμάτη ανησυχία και θλίψη, γιατί χθες αναγκαστικά μετέφερα τη γυναίκα και τους πέντε γιους μου στο νότο για να είναι ασφαλείς από αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Όπως εξήγησα νωρίτερα, η απόφασή μου να μείνω στο σπίτι δεν είναι ούτε αυτοκτονία ούτε ηρωική χειρονομία, είναι απλά η επιλογή ενός ανθρώπου που αντιστέκεται λόγω της προσήλωσής του στη γη του.

Αν φύγω από το σπίτι μου σήμερα, θα φύγω από την πόλη μου αύριο και στη συνέχεια θα φύγω από την Παλαιστίνη για έναν άγνωστο προορισμό.

 

Δεν θέλω να συμμετάσχω στην αναπαραγωγή μιας νέας εξορίας για τους ανθρώπους που αναζητούν μια αξιοπρεπή ζωή στην πατρίδα τους.

Έχω πολλά να πω για την καθημερινή ζωή κάτω από τις βόμβες, θα τα αφήσω όλα για αύριο.

Με ελπίδα!

Ziad Medoukh